Home » Održavanje nasada maline
Malina Voćarstvo

Održavanje nasada maline

Održavanje nasada maline se sastoji od par elemenata. Od obrade tla, korištenje herbicida pa sve do navodnjavanja.

Uzgoj maline prilično je jednostavan radi činjenice da se lako proizvode sadnice. Malina rodi brzo, već druge godine, a treće godine može dati puni rod. Sama proizvodnja traje od 10 do 15 godina.

Nadzemni dio živi tek dvije godine. Izboj mladica razvija se iz podzemnog izdanka prve godine, a ljetorast (jednogodišnji izboj) donosi rod druge godine. Na ljetorastu se u pazuhu listova razviju jedan iznad drugog, najčešće dva, dok rjeđe tri pupa. Iz gornjeg pupa razvije se u drugoj godini rodna grančica koja nosi cvjetove i same plodove.

Zbog takvog razvoja te radi željenog velikog broja izdanaka, potrebno je kvalitetno provoditi rezidbu. Uzgoj se smatra završenim prve godine nakon sadnje.

Početkom vegetacije, nakon same sadnje, iz pupova skraćenih sadnica izbijaju mladice. Kad su mladice porasle na dužinu od 10 cm, izaberu se dvije do tri najrazvijenije, a ostale se skrate do osnove.

U prvoj godini je potrebno posvetiti posebnu pozornost njezi nasada. Tlo je nužno besprijekorno obrađivati kako ne bi narastao korov. Prihrana i zaštita bilja je neophodna. Također, ako na početku godine nije podignuta uzgojna armatura, treba je podići u jesen ili rano proljeće sljedeće godine.

 Obrada tla

Ako vlažnost tla u ožujku to dopušta, obrada tla se kombinira s unošenjem gnojiva. Plitka obrada slijedi sredinom travnja te početkom svibnja prije cvatnje, a nakon završetka berbe te u jesen kombinira se zaoravanje stajskog gnoja i mineralnih gnojiva kao osnovna gnojidba.

Primjena herbicida

Malina je kultura vrlo osjetljiva na korove, iznimno na pirevinu. U slučaju da obrada tla nije moguća, npr. u uzgojnom obliku grma, korov se može uništavati primjenom herbicida. Herbicide ne bi trebalo primjenjivati u nasadima koji su mlađi od 4 godine.

Navodnjavanje maline

Održavanje nasada maline ne bi bilo moguće bez navodnjavanja. S obzirom na česte sušne periode u kontinentalnom dijelu Hrvatske, tijekom ljetnih mjeseci može doći do zastoja u rastu izdanaka. Kako bi se spriječilo navedeno, navodnjavanjem je potrebno osigurati dostatne količine vode.

U trendu korištenja je najčešći oblik navodnjavanja putem sustava kap po kap, koji se ujedno može koristiti i za fertirigaciju, to jest prihranu različitim gnojivima u obliku otopine. Takav sustav navodnjavanja je najadekvatniji zbog efikasnosti navodnjavanja te eliminiranja mogućnosti pojave bolesti preko vlaženja lišća.

Malina kao voćna vrsta zahtijeva veću količinu vode, kako usred vegetacije, tako i tijekom berbe. Navodnjavanje izvan realnih potreba nije preporučljivo, kako se zbog prevelike vlažnosti tla ne bi razvile određene bolesti.

U periodu od cvatnje do kraja berbe sugerira se 2,5 l vode po dužnom metru, a u vrijeme sazrijevanja 3 l, u dva obroka navodnjavanja dnevno.