Početna 5 Povrtlarstvo 5 Luk 5 Kultivari luka

Kultivari luka

U svijetu su zastupljeni brojni kultivari koji su selekcionirani na različita kvalitativna svojstva.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Pa tako razlikujemo kultivare:

  • po dužini dana; oplemenjeni na kultivare dugog, srednjeg i kratkog dana s obzirom na geografsku širinu  uzgojnog područja
  • po načinu uzgoja; namijenjeni za proljetnu ili ljetno/jesensku sjetvu ili pak kultivari namijenjeni za uzgoj direktno iz  sjemena , iz presadnica ili iz lučica

S obzirom na namjenu, luk za skladištenje oplemenjuje se na što duže vrijeme mirovanja, luk za sušenje selekcioniran je na što veći postotak suhe tvari ( više od 18% )…

  • prema boji suhih ovojnih listova; žutosmeđi, žuti, smeđi, crveni, ljubičasti
  • prema boji zadebljanih lisnih rukavaca; bijeli, ljubičasti, ružičasti s različitim intenzitetom obojenja
  • prema obliku lukovice;

Sorte luka za direktnu sjetvu (Bejo Zaden): broj dana označava razdoblje od sjetve do tehnološke zrelosti

SortaBroj danaBojaČvrstoća ljuski% suhe tvariČuvanje
Cowboy F197žuto smeđadobrakratko
Safrane F1105žuto smeđavrlo dobraodlično
Tamara F1109žuto smeđavrlo dobra11,5odlično
Twist F1109tamno smeđadobradobro
Sedona F1112tamnije žuto smeđavrlo dobradobro
Talon F1113žuto smeđavrlo dobraodlično
Manas F1114žuto smeđavrlo dobraodlično
Daytona F1115tamno smeđadobra12,0dobro
Legend F1121tamno smeđavrlo dobra9,6odlično
Robin108crvenadobra10,0dobro
Redwing F1111crvenadobra11,0dobro
Gladstone125crvenadobra8,9odlično

Sorte luka za zimsku proizvodnju (Bejo ZAden):

SIBIR  Okrugle i ujednačene lukovice žute boje i vrlo atraktivnog izgleda. Vrlo rana sorta namijenjena za uzgoj preko zime.

RADAR Ova je sorta po dozrijevanju srednje rana. Ima lijepe, okrugle lukove s vrlo tankom žutom ovojnicom. Sije se početkom kolovoza. Možete sijati na stalno mjesto, a može se proizvoditi i iz presadnica koje se na jesen presađuju. Također se može na proljeće sijati za proizvodnju lučice te tu lučicu na jesen posaditi. Na proljeće se može koristiti kao mladi luk ili kao vrlo rani luk, koji se može i kratko čuvati.

SWIFT Rana sorta okruglo plosnatih glavica. Proizvodi se na isti način kao i Radar. Ima tanke ovojne listove zlatno žute boje. Ova je sorta vrlo rodna.

ELECTRIC Ovo je sorta crvene boje i namijenjena uzgoju preko zime. Lukovice su mu tamno crvene, sjajne i okrugle. Može se proizvoditi iz  lučica, a može i iz direktne sjetve. Također je dobar i kao mladi luk.

GLACIER  Glacier može gotovo potpuno zamijeniti luk srebrenac. Vrijeme i mogućnosti uzgoja su kao i kod Radara. Ima lijepe, bijele lukovice bez zelenog obojenja i uspravno lišće. Može se koristiti i kao mladi luk.

EXHIBITION Ova je sorta atraktivnog izgleda, jer je vrlo velikih dimenzija. Daje okrugle, sočne glavice vrlo dobrog okusa. Namjena mu je samo za svježu potrošnju. Preporučujemo ga za zimsku proizvodnju u mediteranskom podneblju, pri čemu sjetvu treba obaviti u 8. mjesecu, a presađivanje u 10. mjesecu, te berbu treba očekivati u lipnju/srpnju. Postoji mala mogućnost preranog procvjetavanja.

PARADE Ovaj tip luka namijenjen je za proizvodnju mladog luka i prodaju u svezicama. Vrlo brzo raste i nema velike zahtjeve za svjetlom, te se može vrlo uspješno uzgajati u zimskom dijelu godine u zaštićenim prostorima. Kao mladi luk može se proizvoditi cijele godine. Lišće mu raste uspravno, čvrsto je i tamno zeleno. Lukovica nema okruglog zadebljanja.

PERFORMER Ne stvara zadebljalu lukovicu. Lišće je tamno zelene boje i vrlo zdravo. Namijenjen za proizvodnju mladog luka u vrlo gustom sklopu za prodaju u svezicama.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Sorte luka za proizvodnju iz lučice (Bejo Zaden):

Forum F1 Novi, vrlo rani hibrid iz našeg selekcijskog programa. Od do sada poznatih ranih sorti, dozrijeva tjedan dana ranije. Lukovi su okrugli, lijepe žute boje i vrlo dobre je rodnosti. Namijenjen je za svježu potrošnju.

Troy F1 Vrlo rani hibrid s dobrom tolerantnošću prema procvjetavanju. Lukovi imaju lijepu, žutu ovojnicu, a oblika su plosnato-okruglog do okruglog.

Hercules F1 Ovaj hibrid po dozrijevanju spada u srednje rane. Tolerantan je prema preranom cvjetanju. Rast mu je snažan, vrlo brzo formira korijenov sustav i obilno rodi. Lukovi su okrugli, žuti i vrlo ujednačeni. Namijenjen je dugotrajnom skladištenju, za svježu potrošnju, ali zbog visokog postotka suhe tvari i u preradi nalazi svoje mjesto.

Stur BC 20 Srednje kasna sorta s dobrim korijenovim sistemom i snažnim lišćem. Lukovice su lijepe, okruglog oblika, visokog postotka suhe tvari i dobre sposobnosti skladištenja. Umjereno tolerantan procvjetavanje.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3