Početna 5 Povrtlarstvo 5 Luk 5 Berba i skladištenje luka

Berba i skladištenje luka

Luk uzgajan iz direktne sjetve postiže tehnološku zrelost krajem kolovoza i u rujnu kad su veće mogućnosti za oborine te su temperature zraka u trendu pada.

Berba luka

Iz tog razloga ne ostavlja se da se lišće do kraja osuši već se s berbom kreće kada još ima zelenog lišća ali je lažna stabljika omekšala a 50 – 80% lišća je poleglo. Takav luk (s djelomično zelenim lišćem) lišće se pokosi krmnim kombajnom 6 – 8 cm iznad „glavica“ a lišće se uklanja se polja. Nakon što se vrat djelomično osuši (potrebno je nekoliko sati) kombajnom se vade glavice i otpremaju na doradu.

Luk proizveden iz lučica dozrijeva ranije od onog uzgojenog direktno iz sjemena i to u srpnju i kolovozu kad nema puno oborina pa ako vrijeme to dopušta on se počupa ili iskopa odgovarajućim ratilom te se tjedan dana ostavi u polju da se osuši. Nakon što se iskopa pokrije se lišćem da na lukovicama ne nastanu opekotine od sunca.  Nakon što se dovoljno osuši očisti se od lišća i zemlje, skuplja se u vreće ili boks palete te otprema u skladište za skladištenje luka.

Prinos luka uzgojenog direktnom sjetvom varira od 40 – 50 t/ha  a onog iz lučice od 20 – 30 t/ha.

Skladištenje luka

Luk koji se potpuno osuši na polju dodatno se očisti od zaostalih nečistoća (lišća, grumena zemlje, korjenčića, korovi). Zatim se odvoje oštećene i bolesne glavice te se kalibrira prema zahtjevima kupca i pakira u vreće od 5 do 10 kg.  Zdrave i osušene lukovice mogu se i skladištiti tijekom zime. Uz primjenu inhibitora klijanja produžuje se razdoblje skladištenja.

Luk nakon mehanizirane berbe te onaj koji se ne ostavlja na sušenju u  polju nema još sasvim suhe vanjske ljuske a vrat je još zelen i sočan. Nakon što se takav luk odvoji od svih nečistoća i eventualnih oštećenih lukovica otprema se u sušaru. Sušara mora imati perforirani  pod u sloju od 4 m te mora imati sistem za ventiliranje toplim zrakom i reguliranje vlage zraka.

Nakon sušenja luk je spreman za skladištenje ili prodaju. Prije prodaje mora se kalibrirati i pakirati.

Regulator rasta melaninski hidrazid (MH) primjenjuje se u polju na zeleno lišće koje je još aktivno.  Onda ima sposobnost da se primijenjeni preparat provede kroz žilni sustav preko lukovice do vegetacijskog vrha te tamo spriječi diobu stanica. Tretirane biljke u skladištu imaju manji intenzitet disanja te ne tjeraju adventivno korijenje i klicu.

Vrijeme tretiranje važno je a MH (najmanje 20 ppm – a) mora doprijeti do vegetacijskog vrha nakon što prestane rast sočnih listova. Ako se tretira prerano unutarnji zadebljali rukavci postanu spužvasti, a prekasnim tretiranjem (kad ima manje od 5 – 8 zelenih listova) izostaje učinak.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3