Početna 5 Voćarstvo 5 Kruška 5 Kruška

Kruška

Kruška (lat. Pyrus communis L.) spada u jezgričave voćne vrste zajedno s jabukom, dunjom i oskorušom. U biljnoj sistematici kruška spada u porodicu ružovki (Rosaceae) te rod Pyrus. Jedna je od najstarijih voćnih vrsta.

Potječe iz Europe i Azije. Prema nekim zapisima datira iz razdoblja od prije par tisuća godina, dok s druge strane postoje pretpostavke da je otkrivena još u kamenom dobu. Dugo vremena nije bilo više od tek nekoliko desetaka sorata. Radom francuskih i belgijskih oplemenjivača i uzgajivača u 18. stoljeću nastalo ih je više od 800, dok danas na svijetu postoji oko 6.000 otkrivenih sorata. Iz azijskih sorata nastale su japansko-kineske (nashi) sorte koje su tek u prošlom stoljeću iz Azije došle u Europu.

Kruška bi, prema svojoj važnosti, u hrvatskom voćarstvu trebala biti odmah nakon jabuke. Naša proizvodna područja krušaka protežu se od istočne Slavonije preko cijele sjeverozapadne Hrvatske te od Istre do najjužnijeg dijela Dalmacije.

Kruška je bogat izvor vlakana i vitamina C i K.

Najveći proizvođači kruške u Europi jesu Italija, Francuska, Njemačka, Švedska i Španjolska.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Hranjiva vrijednost kruške

Kruške su dobar izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sistema. Zanimljiv je podatak da kruške sadrže više pektina od jabuka.

Sadržaj antioksidanata u kruškama pomaže u zaštiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala, čime se na primjer jača imunološki sustav.

Kruške su pokazale i učinkovito djelovanje kod snižavanja tlaka zbog ljekovitog djelovanja antioksidansa glutationa koji smanjuje i rizik od pojave moždanog udara.Sok od kruške je odličan izvor energije zahvaljujući prirodnom voćnom šećeru fruktozi i levulozi, pa je prikladan i za dijabetičare. Zahvaljujući svom osvježavajućem djelovanju, sok od kruške može olakšati groznicu. Osim toga kruške sadrže i neke sastojke koji ublažavaju razna upalna stanja.

Energetska vrijednost 100 g svježe kruške:

NutrijentMjerna jedinicaKolčina
Energetska vrijednostkcal58
Ugljikohidrata%15,50
Bjelančevina%0.40
Masti%0.10
Camg9
Femg0.17
Mgmg7
Pmg11
Znmg0.10
Cumg0.08
Mnmg0.05
Fmcg2.20
Vitamin Cmg4.20
Tiaminmg0.01
Riboflavinmg0.02
Niacinmg0.2
Pantotenska kiselinamg0.05
Vitamin B6mg0.03
Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Uporabna vrijednost kruške

Kruške su poznate po tome što se od njih sprema vrlo kvalitetna rakija, manje ih koristimo u kompotima i pekmezima iako se i od njih može prirediti vrlo ukusni konzervirani voćni proizvodi.

Ipak, kruške je najbolje jesti svježe, tada najbolje tonificiraju organizam, a ako se već moraju pohraniti na neko vrijeme onda je najbolje staviti ih svega par dana u najniži dio zamrzivača.

Po svojoj konstituciji mogu podnijeti i zamrzavanje na minus 20 stupnjeva C u ledenici. Potrebno je prethodno kruške lagano oprati u otopini sode bikarbone i osušiti. Zatim se narežu na četvrtine i izvadi im se koštica. Tako očišćene i oprane, potpuno suhe od vode stavljaju se u vrećice za zamrzavanje kao komadi i mogu održati svoju svježinu do tri mjeseca.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3