Izbor sorata trešnje se temelji na veličini ploda, čvrstoći ploda, vrijeme dozrijevanja, otpornost prema pucanju plodova, okus i samooplodnost. Prema tim kriterijima, slijedi preporuka sorata za uzgoj.
1. veličina ploda
- rane sorte minimalno 8 g (Ferprime, Early Lory, Burlat, Isabella …)
- kasnije sorte minimalno 10 g (Celeste, Summit, Big Lory, Regina …)
Potrošači najviše žele debele trešnje jer su privlačne i imaju više mesa nego male pa zato takve trešnje postižu bolju cijenu.
2. čvrstoća ploda
- potrošači zahtijevaju trešnje s čvrstim mesom (hrustavke).
3. vrijeme dozrijevanja
- stalna prisutnost na tržištu
- odabir sorata od vrlo ranih do vrlo kasnih
4. otpornost prema pucanju plodova
- otporne sorte: Kordia, Regina, Hedelfinger, Lapins, Stark Hardy Giant
- osjetljive sorte: Burlat, Celeste, New star, Van
5. okus
- okus plodova određuje odnos kiselina i šećera
- bitno je pravo vrijeme berbe (prerano ubrani plodovi su mali, slabo obojeni i slabijeg okusa)
- zrioba i osobine ploda zavise i od osvjetljenja krošnje
- kod manjih stabala osvjetljenje krošnje je bolje pa je dozrijevanje i okus ploda bolji
6. samooplodnost (autofertilnost)
- samooplodne sorte: Stella, Sunburst, Lapins, Celeste, New Star, Isabella, Sweetheart