Početna 5 Vinogradarstvo 5 Cigaraš

Cigaraš

Cigaraš (lat. Byctiscus betulae) je štetnik loze najčešći u Istri i Dalmaciji.

Štetnik napada

pupove i lišće

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Opis štetnika

Odrasli oblici su kornjaši vrlo različito obojanog tijela, od sjajno zelene, plave do bakrenaste boje metalnog sjaja. Narastu od 6 do 9 mm.

Ličinka je bijele boje, bez nogu i naraste do 6 mm.

Biologija i životni ciklus štetnika

Prezime odrasli oblici na skrovitim mjestima. Pojavljuju se u proljeće tijekom travnja i svibnja kada se odlaze hraniti na nabubrjele pupove, a kasnije i na lišće. Vrlo su živahni. Ženke motaju uvenulo lišće u tuljac – cigaru unutar kojeg odlože nekoliko jaja. Jedna ženka može smotati oko 20 tuljaca. Iz jaja će se razviti ličinke koje se hrane i žive u tuljcu. Na završetku razvoja, ličinke odlaze u tlo gdje se kukulje.

Ima jednu generaciju godišnje.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Štete koje izaziva štetnik

Odrasli cigaraš na lišću pravi crtičave grizotine. Kada se pupovi otvore i vinova loza prolista, odrasli počinju nagrizati peteljke lišća što uzrokuje njihovo venuće. Iznimno mogu oštetiti i vrhove izboja.

Zaštita od cigaraša

Suzbijati se može skidanjem i uništavanjem tuljaca (cigara) zajedno s ličinkama i jajima čime se smanjuje napad sljedeće godine. Odrasli oblici su dobro uočljivi pa se također mogu skupljati i uništavati.

Kemijsko suzbijanje se može provesti kada u vrijeme dok je broj tuljaca još malen, a odrasli cigaraši su brojni. Najpovoljniji rok za kemijsko tretiranje je u svibnju.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3