Home » Breskva
Breskva Voćarstvo

Breskva

Breskva (lat. Prunus persica L.) potječe iz Kine gdje je udomaćena još prije 2.500 do 3.000 godina iako njeno znanstveno ime bi dalo navesti na zaključak da potječe iz Perzije.

Iz Kine se dalje proširila Putem svile, najprije u Perziju i Grčku pa dalje do Rima. U Novi svijet su ju proširili, smatra se, španjolski konkvistadori.

Spada u porodicu ružovki (Rosaceae). Zajedno s marelicom, šljivom, trešnjom, višnjom i bademom spada u koštičave voćne vrste.

Breskve su podijeljene na dvije vrste, kalanke i durancije.

Najveći proizvođač bresaka je Europa, a od država Italija, Grčka i Španjolska.

Hranjiva i upotrebna vrijednost breskva

Ovo sočno voće niske je energetske vrijednosti od samo 40-tak kcal na 100 g. Sadrži 87% vode, 11 % ugljikohidrata i vrlo male količine bjelančevina i masti

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal39.00
Ukupno bjelančevinag0.91
Ukupno ugljikohidratag9.54
Ukupno mastig0.25
– od toga: zasićene masne kiselineg0,02
Dijetalna vlaknag1.50
Vodag88.87
Aminokiselina triptofang0,01
Aminokiselina treoning0,02
Aminokiselina izoleucing0,02
Aminokiselina leucing0,03
Aminokiselina lizing0,30
Aminokiselina cisting0,01
Aminokiselina fenilalaning0,02
Aminokiselina tirozing0,01
Aminokiselina valing0,02
Aminokiselina argining0,02
Aminokiselina histiding0,01
Monosaharidig3.54
Disaharidig4.84
Polinezasićene masne kiselineg0,09
Mononezasićene masne kiselineg0,07
   
   

Vitamini i minerali:

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Vitamin AIU326.00
Tiaminmg0,02
Riboflavinmg0,03
Niacinmg0.81
Vitamin Kmcg2.60
Folatimcg4.00
Vitamin B6mg0,03
Pantotenska kiselinamg0,15
Vitamin Cmg6.60
Vitamin EIU0.73
Semg0,10
Camg6.00
Cumg0,07
Femg0,25
Mgmg9.00
Pmg20.00
Kmg190.00
Znmg0,17
Mnmg0,06

Od minerala u breskvi ima najviše kalija, fosfora, magnezija i kalcija. Među rijetkim je voćem koje sadrži selen.

Za razliku od breskve, njezina sorta nektarina ima manje vitamina C, ali više beta-karotena i veću kalorijsku vrijednost.