Ovisno o zahtjevima tržišta plodovi paprike mogu se brati u tehnološkoj i fiziološkoj zriobi.
Berba paprike se odvija ručno. Pri berbi treba biti pažljiv jer se grane lako lome. Prinos tehnološki zrelih plodova kreće se od 15 – 60 t/ha što zavisi: kultivaru, razdoblju berbe i primijenjenoj tehnologiji. Paprika se ne može dugo skladištiti. Pri temperaturi zraka 7 – 8°C i relativnoj vlazi zraka 90 – 95% paprika se može održati 14 dana.
Prve plodove paprike možete ubrati već 50 dana nakon njenog rasađivanja. Kad se odrađuje berba paprike, treba voditi računa da ne oštetite biljku. Razdoblje branja paprike ovisi i o samom vremenu sadnje paprike i vremenskim uvjetima koji su nastupili nakon sadnje. Papriku berite tijekom sunčanog dana, nakon rose. Nikad je ne berite neposredno nakon kiše, jer vlažni plodovi brzo pljesnive i trunu. Papriku je najbolje brati škarama. Ubranu papriku nikad ne držite duže od sat vremena na suncu. Svježe paprike možete čuvati u hladnjaku do 5 dana. Možete ih zamrznuti, kiseliti ili konzervirati u ulju.