Početna 5 Povrtlarstvo 5 Zaštita salate od štetnika i korova

Zaštita salate od štetnika i korova

Zaštita salate od štetnika

Najčešće vrste lisnih uši koje napadaju salatu jesu: (lat. Aphis fabae, lat. Aulachortum solani, lat. Hyperomyzus lactucae, lat. Nasonovia ribisnigri, lat. Macrosiphum euphorbiae, lat. Myzus persicae, lat. Myzus ornatus, lat. Aphis gossypii).

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Uz izravne štete koje čine bodenjem i sisanjem sokova lisne uši na salati prave štetu prenošenjem brojnih virusa. Lisne uši također mogu biti problem. Vrhovi listova mogu posmeđiti i postati suhi, kao spaljeni. Uzrok tomu je nagli gubitak vlage za topla vremena. Potrebno je dobro zalijevati i zasjenjivati po potrebi i ne dozvoliti da salata previše naraste. Ako je moguće uzgajati otporne sorte.

Korjenova uš salate 

  • (lat. Pemphigus bursarius)
  • Ovaj štetnik prezimi na topoli s koje se krajem proljeća seli na korijen salate, endivije i nekih korova. Uš se hrani sišući na korijenu zbog čega biljka zaostaje u rastu. Razvoju uši pogoduje suho i toplo vrijeme. Korijen je prekriven bjelkastom voštanom prevlakom. Salata ima poteškoća u oblikovanju glave, lišće postaje žuto i biljka može potpuno uvenuti. Manji su problem u hladnijim, vlažnijim uvjetima. Potrebno je izvaditi i uništiti zahvaćene biljke ili uzgajati otporne sorte.

Štetnici koji žive u tlu: sovice pozemljuše, žuta kukuruzna sovica, nematode korijenovih kvržica, grčice i puževi.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Zaštita salate od korova

U borbi protiv korova pri uzgoju salate koristi se različite mjere kao što su: međuredna kultivacija i malčiranje. O čemu će biti riječi u ovom članku.

Ako se salata uzgaja bez malča nakon sjetve ili presađivanja prema potrebi površinu tla treba održavati i rahlom međurednom kultivacijom, sve dok je rozeta salate ne prekrije. Ovom mjerom se ujedno i mehanički suzbija korov. Ima herbicida koji su selektivni za salatu ali se u praksi rijetko primjenjuju jer salata ima kratku vegetaciju, a dugo nakon skidanja salate ne može se uzgajati druga kultura. Najbolji način borbe protiv korova pri uzgoju salate je korištenje malča od crne ili crnobijele PE folije.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3