Home » Zaštita salate od štetnika i korova
Povrtlarstvo Salata

Zaštita salate od štetnika i korova

Zaštita salate od štetnika

Najčešće vrste lisnih uši koje napadaju salatu jesu: (lat. Aphis fabae, lat. Aulachortum solani, lat. Hyperomyzus lactucae, lat. Nasonovia ribisnigri, lat. Macrosiphum euphorbiae, lat. Myzus persicae, lat. Myzus ornatus, lat. Aphis gossypii).

Uz izravne štete koje čine bodenjem i sisanjem sokova lisne uši na salati prave štetu prenošenjem brojnih virusa. Lisne uši također mogu biti problem. Vrhovi listova mogu posmeđiti i postati suhi, kao spaljeni. Uzrok tomu je nagli gubitak vlage za topla vremena. Potrebno je dobro zalijevati i zasjenjivati po potrebi i ne dozvoliti da salata previše naraste. Ako je moguće uzgajati otporne sorte.

Korjenova uš salate 

  • (lat. Pemphigus bursarius)
  • Ovaj štetnik prezimi na topoli s koje se krajem proljeća seli na korijen salate, endivije i nekih korova. Uš se hrani sišući na korijenu zbog čega biljka zaostaje u rastu. Razvoju uši pogoduje suho i toplo vrijeme. Korijen je prekriven bjelkastom voštanom prevlakom. Salata ima poteškoća u oblikovanju glave, lišće postaje žuto i biljka može potpuno uvenuti. Manji su problem u hladnijim, vlažnijim uvjetima. Potrebno je izvaditi i uništiti zahvaćene biljke ili uzgajati otporne sorte.

Štetnici koji žive u tlu: sovice pozemljuše, žuta kukuruzna sovica, nematode korijenovih kvržica, grčice i puževi.

Zaštita salate od korova

U borbi protiv korova pri uzgoju salate koristi se različite mjere kao što su: međuredna kultivacija i malčiranje. O čemu će biti riječi u ovom članku.

Ako se salata uzgaja bez malča nakon sjetve ili presađivanja prema potrebi površinu tla treba održavati i rahlom međurednom kultivacijom, sve dok je rozeta salate ne prekrije. Ovom mjerom se ujedno i mehanički suzbija korov. Ima herbicida koji su selektivni za salatu ali se u praksi rijetko primjenjuju jer salata ima kratku vegetaciju, a dugo nakon skidanja salate ne može se uzgajati druga kultura. Najbolji način borbe protiv korova pri uzgoju salate je korištenje malča od crne ili crnobijele PE folije.