Home » Berba krastavaca
Krastavac Povrtlarstvo

Berba krastavaca

Berba krastavaca počinje u tehnološkoj zrelost, a ona se definira prema namjeni. Krastavci za potrošnju u svježem stanju, salatni krastavci, zdrave su zelene boje, pravilnog valjkastog oblika i krupnoće koja odgovara kultivaru. Bitno je da je plod u tehnološkoj zriobi mlad tj. da su sjemenke još sasvim mekane i sočne. Od zametanja do tehnološke zriobe potrebno je 2 – 3 tjedna. U početku plodonošenja najčešće se beru jednom tjedno dok se u kasnijoj fazi beru 2 puta tjedno. Beru se ručno, nožem ili škarama sa kratko stapkom.

Redovita berba vrlo je važna a uklanjati se moraju i netržni plodovi (oštećeni i deformirani) jer oni ometaju i smanjuju cvatnju, zametanje i rast budućih plodova.

Prinos salatnih krastavaca može biti 30 – 50 t/ha. Ovisno o kultivaru, tehnologiji uzgoja i razdoblju berbe.

Krastavci za preradu mariniranje, konzervni, beru se još mladi i što je plod mlađi postiže višu cijenu. Prerađivačka industrija preuzima  krastavce klasirane po dužini ili promjeru ovisno o tome klasira li se ručno ili mehanizirano.

Industrija najviše traži plodove I. i II. klase što ograničava udio III. klase . Da bi se to postiglo krastavci se beru 3. puta tjedno a neki ih proizvođači beru svaki dan. Ručna berba krastavaca zahtijeva mnogo rada pa troškovi berbe sudjeluju s oko 70% u ukupnim troškovima proizvodnje.

Moguća je i mehanizirana berba krastavaca koja je jednokratna jer se prolaskom kombajna uništava usjev. Iz tog razloga poželjan je sjetvom postići što gušći sklop biljaka (oko 200.000 biljaka/ha). Kombajn dnevno može ubrati 2 – 4 ha te se ovaj tip berbe stoga primjenjuje samo na velikim površinama i samo za berbu konzervnih krastavaca. Za uspješnu mehaniziranu berbu tlo mora biti lagano i propusno jer kombajn dobro radi samo na suhom tlu. Parcele moraju biti duge  bez depresija te čiste od trajnih korova. Usjev mora biti jednoličan. Krastavci se mehanizirano beru na početku plodonošenja a vrijeme berbe određuje se na osnovu ručne berbe nekoliko test parcela. Kad oko 10 % plodova na parceli prijeđe veličinu III. klase može se krenuti s mehaniziranom berbom. Kombajn reže biljku pri zemlji a plodove odvaja od stabljike sustavom valjaka.

Prosječni prinos tržnih plodova krastavaca za konzumiranje je oko 35 t/ha.

Krastavce je moguće skladištiti oko 2 tjedna na temperaturi od 13°C i pri relativnoj vlazi zraka od 95%. Ako budu u uvjetima nižih temperatura (10°C) duže od 2 dana oni počinju žutjeti a površina im postaje vodenasta te se na nju naseljavaju saprofitski mikroorganizmi.

KlasaDužina ploda u cmPromjer ploda u  cmProsječna masa ploda u gKomada u kg
I.3 – 6do 2,09111
II.6 – 9do 3,03033
III.9 – 12do 4,07912