Home » Berba i skladištenje peršina
Peršin Povrtlarstvo

Berba i skladištenje peršina

Peršin korjenaš može se vaditi prije pune tehnološke zrelosti (kad je promjer zadebljalog korijena u glavi oko 1 cm). Takav se bere kad je namijenjen za upotrebu u svježem stanju, a prodaje se korijen s lišćem.

Berba peršina

Onaj namijenjen za potrošnju i skladištenje na manjim površinama vadi se vadilicama za korjenaste ili gomoljaste kulture, njima se tlo podriva ispod zadebljalog korijena koji se zatim skuplja ručno. Na većim površinama mrkva se vadi kombajnima: postoje jednofazni kombajni koji  čupaju mrkvu za lišće i dvofazni kombajni koji u jednom prohodu podrivaju mrkvu dok sustav remenja zahvaća lišće, čupa korijen te ga elevatorom dovodi do uređaja koji odvaja lišće od korijena. Koji je namijenjen za prodaju s lišćem , ono se ne odvaja od korijena.

Prinos korjenaša u punoj tehnološkoj zriobi može biti i do 30 t/ha .

​Skladištenje peršina

Lišće peršina u hladnjačama se može skladištiti i do 8 tjedana na temperaturi  od -1 do 0°C pri relativnoj vlazi zraka od 95% .

Korijen peršina skladišti  se u:
  • Trapovima – nadzemni trapovi širine su oko 1,5 m a visine oko 1 m, s horizontalnom i vertikalnom ventilacijom.. Na mrkvu se stavlja tanak sloj zemlje, koja se pokriva izolatorom, a na izolator se stavlja zemlja. Vrijeme skladištenja mrkve u trapu je 6 mjeseci.
  • Podrumima – na temperaturi od 2 – 5°C i uz relativnu vlagu zraka od 90% peršin se može čuvati 2 – 3 mjeseca. U podrumima u pijesku može se čuvati i peršin s lišćem.
  • Hladnjačama – uz temperaturu od 0°C, relativnu vlagu zraka 97% te kontroliranu atmosferu korijen se čuva 6 – 8 mjeseci.