Početna 5 Povrtlarstvo 5 Peršin 5 Kultivari peršina

Kultivari peršina

Diljem svijeta danas se uzgajaju dvije podvrste peršina: (lat.Petroselinum crispum ssp. crispum) – peršin listaš i (lat. Petroselinum crispum ssp. tuberosum) – peršin korjenaš.


Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1
Peršin korjenaš prema dužini korijena dijeli se na:
  • duge  20 – 25 cm
  • poluduge 15 – 20 cm.

Korjenaši se oplemenjuju na tanku pokožicu korijena, glatku površinu bez debelih postranih korjenčića. U ovih kultivara korist se i lišće pa ono mora biti što bujnije, glatko  te tamno zelene boje.

Sorte peršina korjenaša (Bejo Zaden) :

Eagle – poludugi korjenaš, ima dobro ispunjen glatki korijen. Namijenjen je za svježu prodaju ali i za industrijsku preradu

Fakir – srednje kasna sorta, dobro ispunjen i glatki korijen, odlične kvalitete mesa, namijenjen za svježu potrošnju i industrijsku preradu.

Arat – dugačak, gladak te odlično ispunjen korijen namijenjen za svježu potrošnju i industrijsku preradu. Ima vrlo bujno i jako lišće.

Peršin listaš s obzirom na obod liske dijelimo na peršin:
  • glatkim liskama, 
  • kovrčavim liskama. 

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Sorte peršina listaša (Bejo Zaden):

Krausa – sorta jako nakovrčanog lišća tamnozelene boje. Lišće je snažno i vrlo otporno na zimu. Ima vrlo visok postotak suhe tvari te je namijenjen prvenstveno za industrijsku preradu ali i za svježu potrošnju.

Titan – peršin s glatkim liskama („normalni izgled“). Lišće je tamno zeleno, srednje visokog i uspravnog rasta s visokim postotkom suhe tvari. Namijenjen je za svježu potrošnju i industrijsku preradu.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3