Početna 5 Povrtlarstvo 5 Peršin 5 Lutrasil folija u uzgoju peršina

Lutrasil folija u uzgoju peršina

Zbog prisustva inhibitora klijanja u sjemenu peršina, klijanje je sporo pa od sjetve do nicanja nerijetko prođe i do 30 – tak dana. Iako je klijanje moguće pri relativno niskim temperaturama (3 – 4°C) optimalna temperatura koja ujedno i ubrzava proces klijanja je oko 18°C, ali i svaki stupanj više od minimalne temperature ubrzava klijanje. 


Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Kako bi se pri ranom uzgoju peršina kad su temperature još niske omogućilo brže nicanje nasad je moguće prekriti lutrasil folijom, ispod čije površine temperatura viša za 3 – 4°C od vanjske. Osim više temperature ova folija osigurava optimalnu vlažnost bez koje je klijanje sjemena također usporeno.

Lutrasil folija (“Agril” folija)

Primjena lutrasil folije omogućuje povoljne mikroklimatske prilike za biljke. Zato što propušta svjetlo (80 – 94 %), vodu, kišu i zrak, a zadržava prašinu i druge nečistoće. Sprječava i negativno djelovanje vjetra na biljke i tlo te onemogućuje napad insekata i virusa.
Lutrasil je UV-stabiliziran i može se koristiti dvije do tri sezone ako se pravilno održava. Osim toga, vrlo je elastičan tako da se njime lako rukuje, a postavlja se lako i jednostavno.

Pritisak lutrasil folije na biljke može se usporediti s pritiskom kapi vode, tako da se folija neposredno postavlja preko usjeva, bez nosača i zatezanja, samo se učvrsti na krajevima kako je ne bi podigao i otpuhao vjetar. Tlo se ispod folije brže zagrijava a noću sporije hladi, tako da su i temperaturna kolebanja manja. Kapljice vode zbog zalijevanja ili kipe polako prolaze kroz pore i ravnomjerno padaju na biljke i zemlju. Zbog toga se ne stvara pokorica, jer se tlo postupno suši. Zračna vlaga polako isparava tako da se ne stvara kondenzacija, a temperatura ispod folije povećava se i do 5 °C. Folija ubrzava proizvodnju povrća za 10 do 30 dana.


Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3