Sjetva zobi treba biti odrađena što prije, optimalni rok za sjetvu ozime zobi je treća dekada rujna. Jara zob sije se na početku proljetnih radova i u nešto vlažnije tlo.
Plodored za zob
U plodoredu dolazi obično na posljednje mjesto. Strna žita nisu podesne pretkulture, a sama zob vrlo je loš predusjev za sva strna žita jer jako iscrpljuje tlo.
U plodoredu dolazi obično na posljednje mjesto. Dobri su predusjevi rane okopavine (krumpir), višegodišnje leguminoze, zrnate mahunarke, uljana repica. Monokulturu ne podnosi kao ni ostala strna žita.
Sjetva zobi
Ozima zob sije se na dubinu 3 – 4 cm, a jara nešto pliće. Sjetva se obavlja žitnim sijačicama na razmak redova 8 – 12 cm. Sije se na sklop od 500 – 550 klijavih sjemenki/m2, što odgovara 120 – 160 kg/ha sjemena. Potrebno je provesti valjanje i drljanje ako je posijano u suho tlo.
Primjer izračunavanja sjetvene norme:
sjetveni sklop 500 klijavih sjemenki/m2
masa 1000 sjemenki = 30 g
klijavost = 95 %
čistoća = 99 %
500 x 30 15.000
sjetvena norma = ——————————– = —————— = 159 kg/ha
(95 x 99) / 100 94.05
Zob treba sijati što ranije – treća dekada rujna. Sjetva se obavlja žitnim sijačicama na razmak redova 8 – 12 cm.
Sortiment
Introducirane jare sorte zobi | Domaće sorte jare zobi | Domaći kultivari fakultativne ozimo-jare zobi |
Condor | Šampionka | Joker |
Astor | Slatinka | Mustang |
Femings | Mura | |
Expander | Kupa | |
Explorer | Zlatna grana | |
Istra | ||
Baranja |