Jabuka – Hranjiva vrijednost i primjena – Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća; osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte (njih oko 10 000), koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnost.

Prosječno, voda čini 82% težine ploda, ugljikohidrata ima oko 12%, masti i bjelančevina zajedno oko 1%, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1%. Osim osnovnih tvari, jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer (glukoza, fruktoza i saharoza), netopiva vlakna (pektin), organske kiseline (omjer šećera i kiselina određuje slatkoću), sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline (ali u vrlo malim količinama), aromatične tvari, boje (klorofil, karotenoidi i antocijani), vitamine i minerale (osobito ima dosta kalija), pa čak i masnoće (sjemenke sadrže 24% ulja).
Ujedno jabuka sadrži 3,3 g dijetalnih vlakana – više od 10% dnevne količine vlakana koju preporučuju stručnjaci za prehranu.

DOBAR IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba (RDA).
ODLIČAN IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba (RDA).
Energetska i nutritivna vrijednost jabuke
Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima čija količina ovisi o vrsti te o načinu uzgoja, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama.
| Nutrijent | Mjerna jedinica | Količina |
| Energetska vrijednost | kcal / kJ | 52 / 217 |
| Ukupno bjelančevina | g | 0.26 |
| Ukupno ugljikohidrata | g | 13.81 |
| Ukupno masti | g | 0.17 |
| – od toga: zasićene masne kiseline | g | 0.03 |
| Dijetalna vlakna | g | 2.40 |
| Kolesterol | mg | 0.00 |
| Voda | g | 85.56 |
| Aminokiselina treonin | g | 0.01 |
| Aminokiselina izoleucin | g | 0.01 |
| Aminokiselina leucin | g | 0.01 |
| Aminokiselina lizin | g | 0.01 |
| Aminokiselina fenilalanin | g | 0.01 |
| Aminokiselina valin | g | 0.01 |
| Aminokiselina arginin | g | 0.01 |
| Aminokiselina histidin | g | 0.01 |
| Monosaharidi | g | 8.33 |
| Disaharidi | g | 2.07 |
| Polisaharidi | g | 0.05 |
| Mononezasićene masne kiseline | g | 0.01 |
| Polinezasićene masne kiseline | g | 0.05 |
| Nutrijent | Mjerna jedinica | Količina |
| c | IU | 54.00 |
| Tiamin | mg | 0,02 |
| Riboflavin | mg | 0,03 |
| Niacin | mg | 0,09 |
| Vitamin B6 | mg | 0,04 |
| Folati | mg | 3,00 |
| Pantotenska kiselina | mg | 0,06 |
| Vitamin C | mg | 4.60 |
| Vitamin E | IU | 0,18 |
| Vitamin K | mcg | 2.20 |
| Mn | mg | 0,04 |
| Ca | mg | 6.00 |
| Cu | mg | 0,03 |
| Fe | mg | 0,12 |
| Mg | mg | 5,00 |
| P | mg | 11,00 |
| K | mg | 107,00 |
| Na | g | 0,001 |
| Zn | mg | 0,04 |
Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća; osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Najčešće se jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat.
Jabučni ocat proizvod je dobiven vrenjem jabuka ili prevrelog jabučnog soka. Primjenjuje se u tradicionalnoj medicini zbog značajnih količina kalija, ključnog mineralnog sastojka neophodnog za zdravlje organizma. Važnost je kalija u tome što veže i ostale korisne mineralne sastojke: fosfor, magnezij, kalcij, sumpor, željezo, fluor, a u manjoj mjeri i druge minerale. Konzumira se u raznim kombinacijama, najčešće s medom i vodom.
Svježe jabuke preporučuje se jesti pola sata prije ili nekoliko sati poslije obroka. Jabuka sadrži veliki postotak vode, u kojoj su otopljeni hranjivi sastojci, te prolazi kroz želudac u roku od 15-20 minuta pa se sve brzo resorbira. Jede li se jabuka s drugom hranom, osobito masnom i bogatom bjelančevinama, zajedno s njima zadržat će se u želucu i nekoliko sati.

Jabuka je redoviti sastojak dijeta za mršavljenje, i to iz više razloga. Zahvaljujući sadržaju pektina (netopivog vlakna koje bubri u doticaju s vodom), jabuka uspijeva stvoriti dodatni osjećaj punoće i sitosti. Osim toga, jabuka sadrži i monosaharid fruktozu, šećer koji može izazvati zadovoljenje želje za slatkim, a da ne dolazi do velikih promjena u koncentraciji glukoze u krvi. Iz tog razloga, posljedično se ne povećava izlučivanje hormona inzulina koji može potaknuti uskladištavanje šećera i stvaranje masti iz šećera. Novija istraživanja pokazuju da taninska kiselina sadržana u jabuci značajno utječe na metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri. Jabukom se unosi mnogo vode (što je poželjno u redukcijskim dijetama), vitamina i minerala, vlakana, koja pomažu regulaciji stolice i daju osjećaj sitosti, a pojačava se i lučenje mokraće.
Jabuka olakšava probavu, a sadrži i mnoštvo korisnih tvari koje potiču rad imunološkog sustava, onemogućuje taloženje masti u jetri i štiti od karcinoma. Od bioflavonoida jabuka sadrži najviše antocijana, koji su koncentrirani u kori i daju jabuci crvenu boju. Iz tog je razloga preporučljivo jesti jabuku s korom, a ne zbog sadržaja vitamina C jer je on ravnomjerno raspoređen po cijelom plodu. Antocijani imaju protuupalno djelovanje; djeluju zaštitno na jetru i srce te otežavaju nastanak karcinoma, a djeluju i stimulativno na imunološki sustav. Bioflavonoidi pojačavaju djelovanje C vitamina, a ta je poželjna kombinacija baš u jabuci, koju svakako treba uključiti u svakodnevnu prehranu.













































