Rezidba jabuke

Zimska rezidba jabuke

Zimska rezidba jabuke

Za početak uspješne rezidbe treba znati razlikovati cvjetne i cvatne (generativne) od lisnih (vegetativnih) pupova. Cvjetni pupovi su zaobljeniji i krupniji, a lisni su šiljasti i izduženi.

Osim toga, potrebno je poznavati i rodne izboje jabuke. Rodni pupovi jabuke najčešće se nalaze na vrhu izboja. Rodni pup jabuke je mješoviti što znači da će se iz njega razviti kratka pršljenasta mladica koja na vrhu nosi cvat gronju od 8 do 12 cvjetova. Prvi se otvara cvijet na vrhu gronje i iz njega se zameće plod najbolje kvalitete.

Kod jabuke se razlikuju više vrsta rodnih izboja. ŠTRLJAK je rodni izboj najbolje kvalitete, duljine je 2 do 5 cm i na vrhu nosi mješoviti pup. STAPKA je kratak, jednogodišnji izboj duljine dvadesetak i više cm. Na vrhu nosi mješoviti pup, dok su postrani pupovi vegetativni. PLODNJAK je rodni izboj koji se razvija iz tkiva izboja koji se nalazi neposredno uz peteljku ploda. Plod iz plodnjaka obično je lošije kvalitete od ploda sa štrljka ili stapke. PRŠLJENASTO RODNO DRVO se oblikuje kroz nekoliko godina razgranavanjem stapki, nerodnih štrljaka i plodnjaka. DUGI JEDNOGODIŠNJI IZBOJ na određenim sortama (Jonathan, Golden Delicious) može biti rodan. Rodni su postrani pupovi na gornjem dijelu izboja.

Osim navedenih, potrebno je razlikovati i vodopije, tipične nerodne grane jabuke koje treba potpuno ukloniti u zimskoj rezidbi.


Profesionalne voćarske škare Castellari možete kupiti ovdje:

http://agrologistika.hr/hr_HR/alati

Izdvojeni sadržaj