Da bi prelazak mrkve iz vegetativne u generativnu fazu bio moguć, ona u juvenilnoj fazi mora proći vernalizaciju, odnosno kroz određeni period niskih temperatura (1 – 10°C). Ako nakon sjetve nastupi duži period niskih temperatura može doći do neželjene prijevremene cvatnje u prvoj godini uzgoja. Korijen mrkve koji nosi cvat nije upotrebljiv za konzumaciju.
Minimalna temperatura za klijanje sjemena je 3 – 4°C. U takvim uvjetima od sjetve do nicanja mrkve proći će 3 ili više tjedana. Sporom klijanju pridonosi i nedostatak vlage te kisika u sjetvenom sloju.
Uz optimalnu temperaturu od 20°C te optimalnu vlažnost sjetvenog sloja sjeme počinje klijati za oko 10 dana.
Mlade biljčice nakon nicanja mogu podnijeti temperature do -4°C dok one nešto razvijenije biljke podnose i niže temperature.
Uz optimalnu temperaturu od 18°C i umjerenu opskrbljenost tla vodom razvijaju se pravilni korijeni bogatiji asimilatima i karotenom (dobra obojenost).
Temperature oko 30°C usporavaju rast korijena te je on tanak i vlaknast. Za pravilan rast korijena potrebno je umjerenu vlažnost tla održavati konstantnom jer uz duža sušna razdoblja razvija se kraći korijen nepravilnog oblika. Dok prekomjerna vlažnost (stagniranje vode koje uzrokuje pomanjkanje kisika u tlu) za kratko vrijeme može uništiti usjev.
Laka tla, kao što je pjeskovita ilovača, bez skeleta te tla neutralne do blago kisele reakcije su tla koje mrkva preferira kako bi razvila jednolično i pravilno zadebljalo korijenje. U obzir dolaze i nešto teža tla ali samo ako imaju dovoljno humusne tvari i ako su stabilne strukture.