Početna 5 Povrtlarstvo 5 Grašak 5 Sjetva graška

Sjetva graška

Sjetva jaroga graška treba se obavit što je moguće ranije (potkraj veljače, početkom ožujka).

Plodored za grašak

Grašak i ostale lepirnjače ne smiju se uzgajati  na istoj površini najmanje 4 godine.

Grašak za konzerviranje sije se nakon strnih žitarica, uljane repice, krumpira ili šećerne repe. Kukuruz nije dobra pretkultura jer uz to što kasno u jesen napušta tlo nakon njega ostaje i puno organske mase što onemogućava dobru pripremu za ranu proljetnu sjetvu. Grašak je dobra pretkultura za mnoštvo poljoprivrednih kultura iz razloga jer zbog kratke vegetacije rano napušta tlo pa je mogući uzgoj postrnog usjeva a razlog je i taj što za sobom u tlu ostavlja oko 100 kg/ha organskog dušika.

Sjetva graška

Ranije sijani usjev pokrije tlo i smanji mogućnost zakorovljivanja, odnosno završi vegetaciju do sušnog razdoblja. Sije se na dubinu 4 – 6 cm na težim tlima, a na lakšim i pjeskovitim (toplijim) tlima sije se na dubinu 6 – 8 cm, uz obvezno valjanje tla ili sijačicom s valjkom, koja valja traku u koju je posijan grašak.

Niski kultivari siju se u dvoredne, troredne ili četveroredne trake s razmakom između traka od 60 cm. Visoki se kultivari siju u dvoredne trake s razmakom od 60 – 80 cm koje omogućavaju prohod za višekratnu berbu. kod visokih kultivara se između redova postavlja potporanj, u tu svrhu mogu poslužiti grane ili pak se postavlja plastična mreža na kolce. U čistoj kulturi sije se 80 – 100 klijavih zrna na m2, odnosno 200 – 250 kg/ha, ovisno o apsolutnoj masi sjemena. Sjetvu treba obaviti do sredine ožujka, kada započinju i ostali proljetni radovi. Što je kasnija sjetva ili što je lošija priprema tla, siju se više norme po jedinici površine.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3