Početna 5 Povrtlarstvo 5 Grašak 5 Priprema tla i gnojidba graška

Priprema tla i gnojidba graška

Izbor lokacije za uzgoj

Za različite tipove tala na kojima grašak uspijeva važno je da su ona dobro drenirana kako bi se otklonila mogućnost stagniranja oborinskih voda. Za rani uzgoj povoljnija su lakša tla koja se u proljeće brže zagrijavaju i prosuše dok su zbog većeg kapaciteta za vodu u proizvodnji srednje kasnih i kasnih kultivara teža tla nešto povoljnija, osobito ako nije osigurano navodnjavanje. Optimalni pH tla za uzgoj graška je od 6-6,5 znači tla slabokisele reakcije. Na bazičnim tlima ( pH iznad 8 ) ne preporučuje se uzgoj graška dok se za kisela tla ( pH ispod 5 ) preporučuje kalcifikacija tj. primjena vapna.

U kontinentalnom području grašak se koristi za proljetni uzgoj, na mediteranu se sije tokom jeseni, zime ili ranog proljeća što ovisi o lokaciji.

Grašak i ostale lepirnjače ne smiju se uzgajati  na istoj površini najmanje 4 godine. Grašak za konzerviranje sije se nakon strnih žitarica, uljane repice, krumpira ili šećerne repe. Kukuruz nije dobra predkultura jer uz to što kasno u jesen napušta tlo nakon njega ostaje i puno organske mase što onemogućava dobru pripremu za ranu proljetnu sjetvu. Grašak je dobra predkultura za mnoštvo poljoprivrednih kultura iz razloga jer zbog kratke vegetacije rano napušta tlo pa je mogući uzgoj postrnog usjeva a razlog je i taj što za sobom u tlu ostavlja oko 100kg/ha organskog dušika.

Priprema tla za grašak

Osnovna obrada tla obavlja se u jesen kako bi se omogućila što  ranija sjetva u proljeće. 

U proljeće se obrada tla usmjeruje na čuvanje zimske vlage. Na srednje teškim tlima treba izbjegavati pretjerano usitnjavanje tla frezanjem kako se ne bi stvorila pokorica koja otežava nicanje. U kontinentalnom predjelu je čak mogući uzgoj bez navodnjavanja. Ovisno o pretkulturi osnovana obrada tla može se obaviti i u rano proljeće.

Gnojidba graška

Osjetljiv je na stajsko gnojivo i ostala organska gnojiva. Dušikom se djelomično opskrbljuju pomoću bakterija na korijenu koje fiksiraju atmosferski dušik i provode ga u amonijski oblik lako pristupačan za biljku.  Isključivo se gnoje mineralnim gnojivima i samo pri pripremi tla za sjetvu. Prihrana se ne obavlja, jer se povećava bujnost, a smanjuje cvat i plod.

Sjetva graška  može započeti već u rano proljeće čim to vremenske prilike dozvole.
Pred osnovnu obradu  po površini tla se rasipa:

  • 700 kg/ha NPK 7 – 14 – 21 + 2MgO + 18SO3 ili
    500 kg/ha NPK 7 – 20 – 30 + Fe + Zn i nakon toga tlo se preore ili prekopa.
    Prilikom pripreme tla za sjetvu dodaje se 100 kg/ha Uree + 46 % N.
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3