Home » Rezidba i berba višnje
Višnja Voćarstvo

Rezidba i berba višnje

Rezidba višnje

Kako je snaga vegetativnog rasta višnje u prvim godinama nakon sadnje dobra, uzgojni oblik se relativno brzo oblikuje. Dominacija vrha je izražena pa je pravovremena izolacija vrha važna za dobro obrastanje grana i sprječavanje zasjenjivanja.

Rezidba u vegetaciji treba biti na prvom mjestu, odnosno trebamo joj dati prednost.

Većina sorata višnje rađa na umjereno bujnim jednogodišnjim izbojima gdje su gotovo svi postrani pupovi rodni. Ti se izboji objese pod težinom plodova pa cijela voćka poprimi izgled „žalosne vrbe“. Zbog toga nakon berbe treba odstraniti izrođene izboje do prve umjereno bujne mladice  koja se nalazi ispod njih. Na taj način će u unutrašnjost krošnje prodrijeti više svjetla što poboljšava zametanje rodnih pupova i sprječava izduživanje grana izvan zadanog volumena krošnje.

Berba višnje

Berba je najzahtjevniji posao u nasadu višnje. Naime, ako se višnja bere ručno, što je kod nas najčešće slučaj, od ukupnog prihoda više od 30% otpada na trošak ručne berbe koja ispada dosta skupa.

Višnja se može brati i tresačima. Ti strojevi rade na principu da tresu stablo s kojeg padaju plodovi na samohodne okvire stroja s platnom smještenim ispod krošnji stabala. Strojna berba tresačem jednog stabla traje jednu minutu, a učinak jednog stroja je 40 do 50 stabala na sat, što znači da jedan stroj može za 10 sati rada pobrati 0,9 do 1,0 ha. Cijena stroja se kreće oko 25 tisuća eura. Postoji još jedan način berbe koji je kod nas zamijenio ručnu berbu, a to su drvene motke kojima se plodovi višnje tresu na mreže koje se prostru ispod stabala. Ovim načinom oštećuje se i stablo i plod pa nikako nije najsretnije rješenje. Vrijeme berbe višnje započinje u lipnju.