Početna 5 Povrtlarstvo 5 Cvjetača 5 Uvjeti za rast i razvoj cvjetače

Uvjeti za rast i razvoj cvjetače

Minimalna temperatura klijanja i nicanja cvjetače je 1 – 5°C a optimalna 20°C pri kojoj ona nikne za 5 – 6 dana.
Najpovoljnija temperatura za vegetativni rast cvjetače je između 13 i 18°C dok se pri temperaturama nižim od 4° a višim od 25°C rast zaustavlja.  Od svih kupusnjača cvjetača je najmanje otporna na niske temperature, no, moguć je uzgoj i do 1700 m nadmorske visine. 

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Uz temperaturu za vegetativni rast važna je i dobra opskrbljenost vodom i hranivima. Srednje teško, strukturirano te dobrog kapaciteta za zrak i vodu s neutralnom do blago kiselom reakcijom (pH 6,2 – 6,8) karakteristike su tla najprikladnijeg za uzgoj cvjetače. Reakcija tla mjeri se pH-metrom, koji nam ukazuje točan pH tla. Traži duboko, toplo, vrlo plodno, prozračno i vlažno tlo. Osim toga traži i visoku vlagu zraka. 

Blaga klima sa srednjim dnevnim temperaturama ne većim od 20°C je ona u kojoj cvjetača daje opravdane rezultate. Iz tog razloga rani ljetni uzgoj moguć je samo u brdsko planinskim područjima. U kontinentalnoj Hrvatskoj cvjetača se uzgaja u proljetnom te rano i kasno jesenskom periodu dok Mediteransko područje daje mogućnost uzgoja cvjetače zimi. Iz navedenog se vidi da je cvjetača kod nas prisutna na tržištu tijekom cijele godine.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3