Rajčica je gotovo najzastupljenija vrsta iz porodice (lat. Solonaceae) s obzirom na udio u poljoprivrednoj proizvodnji. Podrijetlom je iz Perua (s Anda), a uzgojili su je Asteci u Meksiku. Po astečkoj riječi “tomathe” značenja “punašno voće” rajčica je dobila ime u mnogim jezicima. Rajčicu je, zajedno s kukuruzom, krumpirom, slatkim krumpirom i čili paprikom, a uvezao ju je Kolumbo u Španjolsku u ranom 16. stoljeću.
Rajčica (lat. Solanum lycopersicum L.) je najvjerojatnije najprije stigla u Sevilju, glavni trgovački centar toga doba. Dodoens, danski travar, detaljno je opisao rajčicu i dao joj reputaciju afrodizijaka. To objašnjava ime “pomme d’amour” na francuskom, “pomodoro” na talijanskom i “love apple” na engleskom jeziku.
Europljani dugo vremena nisu prihvatili rajčicu zbog neugodnog mirisa njenih listova i stabljike, te su je neki čak smatrali i otrovnom. 
Iako su joj stabljika i listovi otrovni, plodovi rajčica spadaju u najjestivije povrće. Rajčica je povrtna jednogodišnja biljka s crvenim sočnim plodovima koji imaju neobičnu poziciju između povrća i voća.

 
Hranjiva vrijednost rajčice
Danas rajčica ima široku primjenu kao prehrambena namirnica, postoji na tisuće jela u kojima je rajčica glavni sastojak. Plod rajčice zastupljen je u svim kuhinjama svijeta. U prerađivačkoj industriji jedan je od primarnih sirovina; prerađuje se u sokove, koncentrate, pelate, dok se zeleni plodovi mogu marinirati. Zbog hranidbene vrijednosti ima i veoma povoljan učinak na zdravstvene čimbenike ljudskog organizma.
Energetska vrijednost rajčice je 18 kcal/100 g na svježeg poda.
Zeleni plodovi rajčice sadrže solanin. Solanin je toksični glikoalkaloid specifičan za biljke iz porodice Solanaceae a ima funkciju da biljku zaštiti od nametnika. Solanina ima i u svim ostalim dijelovima biljke. Zriobom plodova rajčice solanin se razgrađuje a termičkom obradom zelenih plodova gubi stabilnost.
Bitan sastojak ploda rajčice je i likopen (karotenoid koji uz ksantofil i karoten daje crvenu boju). Likopen je prirodni antioksidans a regulira i rast stanica, glavni je karotenoid u ljudskoj krvi i tkivima. Rajčica i njeni proizvodi su glavni izvor likopena u ljudskoj prehrani . Termičkom obradom se povećava njegova bioaktivnost pa tako sok od rajčice sadrži 150 mg/l dok je sadržaj likopena u svježoj rajčici 30 mg/kg.
| Hranjivi sastojci | Količina u % | 
| Sirove bjelančevine | 0,4 – 1,25 | 
| Sirove masti | 0, 2- 0,95 | 
| Ugljikohidrati | 1,87 – 9,0 | 
| od toga šećeri | 2,4 – 7 | 
| Vlakna | 0,31 – 1,8 | 
| Minerali | 0,6 | 
| Voda | 92,0 – 95,0 | 
Tablica 1 Hranjiva vrijednost svježe rajčice
| Minerali | Količina u mg/100 g svježeg ploda | 
| Natrij | 2,6 – 32,7 | 
| Kalij | 92 – 376 | 
| Magnezij | 13 – 20 | 
| Kalcij | 10 – 21 | 
| Fosfor | 7 – 53 | 
| Željezo | 0,4 – 1,2 | 
| Sumpor | 13 – 20 | 

 
Tablica 2 Mineralni sastav rajčice
| Vitamini | Količina u mg/100 g svježeg ploda | 
| Karoten | 0,15 – 2,3 | 
| E | 0,36 | 
| K | 0,4 – 0,8 | 
| B1 | 0,016 – 0,08 | 
| B2 | 0,02 – 0,09 | 
| B3 | 0,3 – 0,85 | 
| B5 | 0,28 – 0,34 | 
| B6 | 0,074 – 0,15 | 
| Biotin | 0,004 | 
| Folna kiselina | 0,0086 | 
| C | 15 – 59 | 















































