Početna 5 Vinogradarstvo 5 Prorjeđivanje grozdova i listova vinove loze

Prorjeđivanje grozdova i listova vinove loze

Prorjeđivanje grozdova

Prorjeđivanje grozdova se obavlja ili prije cvatnje ili u fazi porasta bobica.

Svrha mu je rasterećenje trsa od preobilnog roda. Povećava se krupnoća ostavljenih grozdova i bobica, postiže se potpunije dozrijevanje. Prorjeđivanjem se prvo uklanjaju slabo razvijeni i sitni grozdovi, a zatim po potrebi i dobro razvijeni grozdovi.

Grozdovi se ne trgaju rukom, već se režu škarama na gornjem dijelu peteljke.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Prorjeđivanje listova vinove loze

Prorjeđivanje listova ili defolijacija je uklanjanje listova u zoni grožđa, odnosno 3 do 4 donja lista na rodnoj mladici.

Izvodi se pred početak dozrijevanja grožđa neposredno prije fenofaze šare ili u šari, a efekti ovog postupka su višestruki: bolje je dozrijevanje grožđa (veća izloženost grozda suncu), smanjuju se uvjeti za razvoj gljivičnih bolesti (bolja prozračnost) i lakše se obavlja berba.

Najprije se uklanjaju listovi iz unutrašnjosti trsa i oni koji se nalaze na sjevernoj strani. Lišće koje se nalazi na južnoj strani dobro je ostaviti, jer štiti grozdove od izravnih sunčevih zraka što može dovesti do pojave opeklina na grozdu.

Istraživanja su pokazala da primjenom ove mjere dolazi do većeg nakupljanja šećera (grozdovi u hladu su imali 3,5% manje šećera) i, što je možda najviše važno, do mnogo manjeg napada bolesti, posebice sive plijesni (Botritys).

Ova mjera može se uspješno primjenjivati kod stolnih sorata kojima je potrebna bolja obojenost bobica. Time je i ljepši izgled grozdova (prema zahtjevima tržišta).

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3