Homepage 5 Uncategorized @hr 5 Priprema tla i gnojidba luka

Priprema tla i gnojidba luka

Luk je jako osjetljiv na zaslanjenost tla i visoku koncentraciju tekuće faze tla pa treba biti pažljiv pri gnojidbi mineralnim gnojivima jer će prevelike doze dovesti do prorjeđenja sklopa biljaka nakon sjetve. Iz toga razloga mineralnu gnojidbu za uzgoj luka uvijek treba uskladiti sa zalihama hraniva u tlu te određene količine hraniva osobito dušika dodavati ovisno o potrebama za istim u određenoj fazi razvoja luka.

Priprema tla za luk

Za proljetnu sjetvu luka izvrši se osnovna jesenska obrada tla, u proljeće neposredno prije sjetva površinski sloj tla (3 – 4 cm) obradi se tako da se dobije fina mrvičasta struktura u koju se polaže sjeme.

Ispod toga ostavljamo u stanju kakvo je ostalo nakon oranja jer se tako omogućuje bolje korištenje zimske vlage. Kako bi se tlo u proljeće što prije zagrijalo još u jesen se dignu gredice koje se ostave  grublje obrađene a u proljeće se dodatno obrade te se izravna njihova površina te time omogućilo polaganje sjemena na istu dubinu.

Gnojidba luka

Povoljne količine fosfora i kalija osiguravaju dobru održivost luka u skladištu.

Treba obratiti i pažnju na lukovu morfološku građu korijena koji je plitak, male gustoće te uglavnom bez korijenovih dlačica pa je i usvajanje hraniva otežano i iz tog razloga treba osigurati veću koncentraciju fosfora i kalija u tekućoj fazi tla.

Pošto luk voli humusna tla poželjna je primjena stajskih gnojiva osobito na mineralnim tlima s time da se gnoji kultura koja prethodi luku. Zreli stajski gnoj se može primijeniti i direktno za uzgoj luka ako planiramo proljetnu sjetvu ili sadnju lučica i to zaoravanjem u tlo kod osnovne jesenske obrade tla. Stajski gnoj se primjenjuje u količini od 30 – 50 t/ha.

Kao i za svaku drugu poljoprivrednu kulturu mineralna gnojidba luka se dozira s obzirom na zalihe hraniva u tlu čije konkretne podatke nam može dati analiza tla. Brzo utvrđivanje pojedinih elemenata omogućuju nam priručni mjerni instrumenti za analizu tla.

Primjer okvirne mineralne gnojidbe tla:                    
  • u osnovnoj obradi  tla zaore se 900 kg/ha NPK 5:20:30
  • pred sjetvu/sadnju dodaje se 150 kg/ha UREE
  • prihranjuje se kad je visina biljaka oko 10 – 15 cm i to s KAN-om u količini od 150 kg/ha.
Reklama EN 1Reklama EN 1
Reklama EN 2Reklama EN 2
Reklama EN 3Reklama EN 3