Početna 5 Povrtlarstvo 5 Celer 5 Priprema tla i gnojidba celera

Priprema tla i gnojidba celera

Ako je tlo namijenjeno uzgoju celera siromašno humusom preporučuje se gnojidba stajskim gnojem u količini od 40 – 60 t/ha. Stajski gnoj se zaorava u jesenskoj osnovnoj obradi.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Uvjeti za rast i razvoj celera

Celer može klijati pri temperaturi od 4 – 5°C.​

Ove temperature pri uzgoju se izbjegavaju jer već mlada biljka celera može vernalizirati na temperaturi od 4 – 14°C za vrlo kratko vrijeme (svega 10 – tak dana), pa tako imamo prijevremeno prorastanje cvjetne stabljike i neželjenu cvatnju. Upravo iz tog razloga celer se uzgaja iz presadnica uzgojenih u kontroliranim uvjetima zaštićenih prostora (treba osigurati temperaturu višu od 16°C).
Optimalna temperature za uzgoj celera pri kojoj se on pravilno razvija je oko 18°C
Za uzgoj celera najprikladnija su duboka, plodna, srednjeteška tla, neutralne do slabo kisele reakcije. Tlo bi moralo biti bogato humusom koji jamči dobar kapacitet tla za zrak i vodu. 
Umjerena kontinentalna klima s prosječnim dnevnim temperaturama od oko 20°C uz dovoljne količine vlage u tlu i zraku najpovoljnija je za uzgoj celera.

Priprema tla za celer

Tlo je poželjno izorati (na 30 cm) u jesen prije pretkulture, uz unos stajskog gnoja.

Brazda se zatvara tanjuranjem a neovisno o tome je li prije celera bila uzgajana neka ozimina ili ne neposredno prije sadnje potrebno je frezanjem obraditi tlo do praškaste ili sitno zrnaste strukture na dubini od 10 – 15 cm.

Gnojidba celera

​Mineralna gnojidba se vrši na osnovu analize tla a prema planiranom prinosu, okvirno prije sjetve se dodaje  800 kg/ha NPK 7 – 20 – 30 + Fe + Zn plus 200 kg/ha Uree 46 % N.

Celer listaš ima veće potrebe prema dušiku jer se tijekom vegetacije njegovi listovi  kose u 2 – 3 navrata, a nakon svake košnje razvija nove listove koji kako bi zadovoljili količinom i kvalitetom trebaju dovoljne količine dušika. Nakon svakog otkosa prihranjuje se s 40 – 50 kg/ha dušika.

Brza analiza tla može se obavit priručnim mjernim instrumentima namijenjenim za tu svrhu, (određivanje pH tla te količine osnovnih biogenih elemenata NPK ).

Sadnja celera

Sadi se na dobro pripremljeno tlo sitno zrnaste strukture. Pri sadnji treba paziti da se presadnica sadi na istu dubinu na kojoj je bila u zaštićenom prostoru.

Plodored za celer

Celer kao i ostale kulture iz porodice štitarki moraju se uzgajati u plodoredu.

Na istu površinu dolaze svakih 4 – 5 godina. Razlog tome su zajednički nametnici koju ugrožavaju uzgoj. Pošto se celer u pravilu uzgaja iz presadnica, njegova sadnja slijedi tek krajem svibnja ili u lipnju, pa se na površini namijenjenoj za sadnju celera prije toga može uzgajati neko ozimo ili proljetno povrće (salata, špinat, matovilac, luk srebrenac).

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Sadnja celera

Celer korjenaš se sadi na razmak između redova 50 cm a u redu 20 – 40 cm ovisno o sorti odnosno planiranom vremenu berbe. Rebraš se sadi na razmak od 40 cm između i 25 cm u redu a listaš na 40 cm u redu a između redova na razmak od 1 – 2 cm.

Sadnja ovisno o površini i dostupnoj mehanizaciji može biti ručna ili strojna.

Ranije je spomenuto da celer ulazi u fazu vernalizacije kao jako mlada biljčica pri temperaturama od 4 – 14°C te da je u takvim uvjetima dovoljno svega 10-tak dana kako bi biljka uspješno prošla kroz tu fazu. Na taj način doći će do prijevremenog prorastanja cvjetne stapke te cvatnje što nije poželjno. U svrhu sprečavanja prijevremene cvatnje  celer se uzgaja isključivo iz presadnica.  Presadnice se uzgajaju u zaštićenim prostorima u uvjetima kontrolirane mikroklime gdje temperatura tijekom uzgoja mora biti viša od 16°C.

Sadnja celera obavlja se krajem svibnja i tijekom lipnja te se tako na planiranoj površini ostavlja vremena za uzgoj neke od zimskih ili rano proljetnih povrtnih kultura koje se „skinu“ do početka sadnje celera. 

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3