Home » Paprika
Paprika Povrtlarstvo

Paprika

Paprika, vrsta iz porodice pomoćnica (lat. Solanaceae) podrijetlom je iz tropske Amerike. Prema Hazenbushu centar podrijetla je Meksiko, Gvatemala odakle se širi po cijeloj južnoj Americi do Argentime i Čilea.

 U Europu se uvodi tek nakon Kolumbova otkrića Amerike i to kao začin. Europljani su je zbog ljutine počeli upotrebljavati umjesto papra te se je brzo proširila Južnom Europom. Prve paprike (lat. Capsicum annuum L.) su u Sjevernu Ameriku došle iz Europe a ne iz Srednje i Južne Amerike. 

Godišnje se u Hrvatskoj zasadi paprikom oko 3700 ha. Najviše se proizvodi u kontinentalnoj zoni, oko 82%. Godišnje se proizvede oko 30.000 t plodova od kojih se najveći dio potroši u svježem stanju ili kao zimnica pripremljena u domaćinstvima. Prosječni prinosi paprike u Hrvatskoj vrlo su niski i kreću se nešto više od 7 t/ha. Više od četvrtine ukupne proizvodnje paprike nalazi se u Virovitičko-podravskoj županiji. Uz domaću proizvodnju u Hrvatsku se godišnje uveze oko 3.000 t plodova svježe i smrznute paprike i to najvećim dijelom iz Turske, Španjolske, Mađarske i Italije.

Hranjiva vrijednost paprike

Paprika je namirnica s značajnom nutricionističkom vrijednosti zbog vitaminsko mineralnog sastava te zbog udjela hranidbenih sastojaka koji se navode u tablici. 

Posebnu je među povrćem čini zavidna količina vitamina C kojeg u svježem plodu paprike ima čak četiri puta više nego u narančinom plodu. Uz visoku nutricionističku vrijednost paprika se odlikuje i niskom energetskom vrijednošću (20 kcal/100 g svježeg ploda). Neki kultivari paprike sadrže alkaloid  kapsaicin koji  im daje ljuti okus. Najviše kapsaicina  ima u unutarnjem dijelu ploda oko sjemenki. U prehrani se koristi kao sirova, kuhana, začin a može se i konzervirati kiseljenjem te zamrzavanjem.

Tablica 1  Hranjiva vrijednost svježe paprike
Hranidbeni sastojciKoličina u %
Sirove bjelančevine0,5 – 1,96
Sirove masti0,2 – 0,95
Ugljikohidrati3,33 – 8,0
  od toga šećeri3,1 – 4,8
Vlakna1,8 – 2,2
Minerali0,5 – 0,7
Voda85,0 – 93,0
Tablica 2  Mineralni sastav paprike
MineraliKoličina u mg/100 g svježeg ploda
Natrij0,5 – 13
Kalij160 – 435
Magnezij12
Kalcij6 – 20
Fosfor22 – 38
Željezo0,4 -1,7
Sumpor91
Tablica 3  Sadržaj vitamina u plodu paprike
VitaminiKoličina u mg/100 g svježeg ploda
Karoten0,11 – 3
E0,25 – 1
B10,04 – 0,09
B20,03 – 0,07
B30,2 – 0,4
Folna kiselina0,004 – 0,011
C91 – 260