Početna 5 Povrtlarstvo 5 Paprika 5 Njega paprike

Njega paprike

Kako smo već spomenuli u zaštićenim prostorima se uzgajaju indeterminantni kultivari . Takvi se kultivari u povoljnim uvjetima (koji su dati u zaštićenom prostoru) jako granaju, grane su im lomljive dok biljka pod teretom plodova lako poliježe.

Pinciranje paprike

Iz tog razloga rast paprike regulira se prikračivanjem na 2 glavne grane koje se razvijaju iz koljenca na kojem je prvi cvijet. Uz svaku tu granu stavlja se vezivo te se one po vezivu vode na žicu iznad redova. Na svakoj od glavnih grana ostavlja se samo po jedna najjača grana. Uklanjaju se i sve grane koje se javljaju ispod glavnih.  Pinciranje se vrši svaki tjedan a uz to se odstranjuju žuti listovi te deformirani ili bolesni plodovi ako postoje.

Međuredna kultivacija paprike

Cilj međuredne kultivacije ne je aeracija površinskog, sloja i mehaničko uništavanje korova. Obavlja se 3 – 4 puta u toku vegetacije, sve dok biljke ne sklope redove.

Ako se radi o uzgoju na otvorenom međuredna kultivacija trebala bi se obaviti poslije svake jake kiše (zbija tlo). Ne smije se dozvoliti da se poslije jakih pljuskova formira pokorica. Dubina kultivacije treba da iznosi oko 6 cm. Međuredna kultivacija obavlja se rotirajućim motikama.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3