Početna 5 Povrtlarstvo 5 Celer 5 Morfološka svojstva i uvjeti za rast i razvoj celera

Morfološka svojstva i uvjeti za rast i razvoj celera

Morfološka svojstva celera

Zadebljali korijen celera koristi se kao namirnica. Sastoji se od epikotila /skraćena stabljika/, hipokotila te od dijela pravog korijena na kojem se nalaze postrani korjenčići. Korijen je razgranat , a ne seže dublje od 30 cm. Zadebljali korijen oblikom i bojom varira između različitih tipova celera, pa tako „korjenaš “ ima okrugli ili ovalni većeg promjera, dok kod listaša i rebraša on nije zadebljali.

Na skraćenoj stabljici formira rozetu višestruko perastog lišća na manje ili više dugim peteljkama. Listaš ima neupotrebljive tanke i šuplje peteljke, rebrašima zadebljale i sočne peteljke a korjenaš tanje i više vlaknaste. Liske su krupnije od peršina, sjajne, glatke te višestruko urezane.

Dvogodišnja je biljka koja u prvoj godini razvija samo vegetativne dijelove, dok  u drugoj godini prelazi u generativnu fazu formirajući reproduktivne dijelove. Cvjetna stapka visine je 70-100 cm, grana se te na vrhovima grana nosi cvat štitac.

Plod je kalavac a sastoji se od 2 jednosjemena ploda koji se razdvajaju.

Sjeme je jednosjemeni plod, jako je sitno a jedan gram sadrži 1700 – 2000 sjemenki.

Uvjeti za rast i razvoj

  1. celer može klijati pri temperaturi od 4-5°C . Ove temperature pri uzgoju se izbjegavaju jer već mlada biljka celera može vrnalizirati na temperaturi od 4-14°C za vrlo kratko vrijeme ( svega 10-tak dana ), pa tako imamo prijevremeno prorastanje cvjetne stabljike i neželjenu cvatnju. Upravo iz tog razloga celer se uzgaja iz presadnica uzgojenih u kontroliranim uvjetima zaštićenih prostora ( treba osigurati temperaturu višu od 16°C ).
  2. Optimalna temperature za uzgoj celera pri kojoj se on pravilno razvija je oko 18°C
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3