Početna 5 Voćarstvo 5 Jabuka 5 Jesenske sorte jabuka

Jesenske sorte jabuka

U jesenske sorte jabuka spadaju Prima, Gala, Priscilla, Spartan, Elstar, Jonagold, no osim navedenih postoje još mnoge sorte koje po vremenu sazrijevanja dolaze u ovom periodu godine.

PRIMA

Visokoproduktivna sorta nastala križanjem sorata Malus floribunda 821 × križanac Rome Beauty u SAD-u. Prva kolekcija je puštena u proizvodnju 1970. Prima je prva privredno značajna sorta jabuke s genom Vf za otpornost na krastavost. Srednje otporna je na pepelnicu i bakterijsku palež. Stablo je bujno. Dozrijeva otprilike od 15. do 30. kolovoza. Srednje kasno cvate. Dobri oprašivači su joj sorte Abas, Jerseymac i Cripps Pink. Rodnost je dobra i rana. Plod je srednje spljošteno-koničan i srednje krupan. Kod čašičnog udubljenja uočavaju se blaga rebra.  Pokožica ploda je svijetlocrvena i prekriva 60 do 80% površine ploda. Inače osnovna boja je zelenožuta. Meso je atraktivne blijedozelene boje, hrskavo, sočno, pomalo trpko i aromatično. S obzirom na to da je otporna na krastavost i pepelnicu i da je dobar oprašivač, kao takva pogodna je za biološki način proizvodnje. Može se čuvati do dva mjeseca u hladnjači.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

GALA

Diploidna sorta porijeklom s Novog Zelanda. Nastala je križanjem roditeljskih sorata Kidd’s Orange Red × Golden Delicious. U proizvodnji je od 1965. godine. Predstavlja sjedinjenje tradicionalnog i modernog. Naime, Kidd’s Orange Red potomak je Cox’s Orange Pippina, staromodnog engleskog favorita. Stablo je umjereno bujno. Osjetljiva je na krastavost, pepelnicu i bakterijsku palež. Sazrijeva od 5. do 20. rujna. Rano i obilno rodi. Stablo je bujno. Cvate srednje kasno. Dobri oprašivači su Golden Delicious, Delicious, Granny Smith, Jonathan i Fuji. Potrebno je spomenuti da crveni mutanti ove sorte (Galaxy, Royal Gala, Regal Gala, Imperial Gala) cvjetaju u isto vrijeme, ali se međusobno ne oprašuju. Plodovi imaju izduženo konični oblik, mogu biti sitne do srednje veličine. Temeljna boja pokožice ploda je žuta koja na sunčanoj strani prelazi u sekundarnu narančasto crvenu koja prekriva do 50% površine. Meso je kremaste boje, sitnozrnate strukture, hrskavo, slatko i sočno s odličnom teksturom i visokom kvalitetom kakvu preferiraju izbirljivi sladokusci. Zbog veličine plodova, tanke kožice i blagog okusa, predstavlja pravi izbor za djecu. Čuva se dobro i nije osjetljiva na gorke pjege i skald. Nakon berbe može se čuvati do studenog, a u CA od 4 do 9 mjeseci.

PRISCILLA

Sorta nastala križanjem sorata Starking Delicious × PRI 610-2 u SAD-u 1962. godine. Stablo je srednje bujnog rasta. Otporna je na krastavost i dosta tolerantna na bakterijsku palež i pepelnicu. Cvate srednje rano. Dobri oprašivači za ovu sortu jesu Prima, Cripps Pink, Cripps Red. Dozrijeva od 5. do 20. rujna. Vrlo rodna je sorta. Stablo je srednje bujnog rasta. Plodovi su srednje krupni do krupni, spljošteni i s dugom peteljkom u širokom, plitkom udubljenju. Pokožica ima sekundarnu tamnogrimiznu boju koja prekriva 90 do 100% ploda. Meso je kremaste boje, hrskavo, sočno, slatko. Nakon berbe može se čuvati 2 do 3 mjeseca.

SPARTAN

Sorta nastala u Kanadi 1920. križanjem sorata McIntosh × Pippin Newtown. To je mala, slatka jabuka „McIntosh“ stila. Dozrijeva od 5. do 20. rujna. Srednje kasno cvjeta i obilno rađa. Stablo je srednje bujnosti. Rađa krupnim, okruglastim plodovima koji su žutozelene osnovne boje koja kasnije prelazi u sekundarnu svijetlo grimiznu boju. Meso je potpuno bijele boje, osvježavajuće i sočno. Otporna je na krastavost i prilično otporna na pepelnicu. Nakon berbe može se čuvati i do 3 mjeseca.

ELSTAR

Još jedna uspješna sorta čiji jedan roditelj je Golden delicious. Nastala je u Nizozemskoj 50-ih godina 20. stoljeća. Kod većine potomaka sorte G. Delicious, drugi roditelj je onaj koji osigurava potrebnu protutežu njegovom slatkom okusu. U slučaju Elstara, drugi roditelj je Ingrid Marie, danska sorta. U proizvodnju je uvedena 1975. Bujnog je rasta s dobrim rasporedom grana. Cvate srednje kasno. Dobri oprašivači su Jonathan, Gloster, Idared, Braeburn, Gala i Golden Delicious. Dozrijeva od 15. do 30. rujna. Rodnost je vrlo dobra i rana. Daje srednje krupne plodove težine 160 do 180 g. Pravilnog su, okruglastog oblika s kratkom peteljkom. Pokožica je lijepe svijetlocrvene boje na osunčanoj strani, dok je osnovna boja žutozelena. Meso ploda je čvrsto, sočno, hrskavo, slatko kiselkastog i vrlo ugodnog okusa. Može se čuvati nakon berbe do 3 mjeseca.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

JONAGOLD

Triploidna sorta nastala križanjem Golden Delicious × Jonathan 1943. godine u SAD-u. Odlikuje se bujnim stablom i preporučuje se za uzgoj u hladnijim dijelovima. U proizvodnju je uvedena 1968. i otada je postala vrlo popularna u Europi. Osjetljiva je na krastavost, pepelnicu i bakterijsku palež. Stablo je vrlo bujno pa se preporučuje uzgoj na slabo bujnim vegetativnim podlogama kao što su M 9 i M 27. Cvate srednje kasno. Dobri oprašivači su Granny Smith, Idared, Gloster, Elstar, Delicious, J. Grieve, Braeburn. Inkompatibilna je s Golden Delicious. Kao triploidnoj sorti trebaju joj najmanje dva dobra oprašivača koji cvatu istovremeno. S druge strane, Jonagold je loš oprašivač drugim sortama zbog loše klijavosti polena. Crveni mutanti ove sorte (Jonagored, Rubinstar, Crowngold, New Jonagold) cvatu u isto vrijeme, ali se međusobno ne oprašuju. Rano prorodi te obilno i redovito rađa. Dozrijeva od 15. do 30. rujna. Plodovi su izduženog koničnog oblika, krupni do vrlo krupni, težine 180 do 250 g. Pokožica je tanka, osnovne zelenkastožute boje koja na osunčanoj strani prelazi u sekundarnu  svijetlocrvenu koja prekrije 40 do 50% površine ploda. Plodovi su prevučeni voštanom prevlakom i imaju tanku i dugačku peteljku te se dobro drže na grani. Meso je kremaste boje, vrlo sočno, slatkokiselog okusa, hrskavo i ugodne arome. Odlična je jabuka za jelo, voćne salate i pečenje. Dobro se može čuvati nakon berbe do 3,5 mjeseca.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3