Home » Izbor sorata marelice
Marelica Voćarstvo

Izbor sorata marelice

Izbor sorata marelice definira da bi možda bilo najbolje da je marelica cijepljena na sjemenjak jer će tada biti najmanje osjetljiva na apopleksiju. Osim toga, treba izabrati što manje bujnu sortu kako bi se plodovi mogli brati bez upotrebe ljestava. 

AURORA

Sorta koja dozrijeva sredinom lipnja, osrednje je rodnosti. Ističe se bujnim stablom. Rađa srednje krupne, narančasto-žute plodove s hrđastom prevlakom. Meso ploda je narančastožute boje i ukusnog okusa. Kalanka je.

MAĐARSKA NAJBOLJA

Ova sorta je podrijetlom iz Mađarske. Ističe se kasnom cvatnjom, samooplodna je i dozrijeva u prvoj dekadi srpnja. Rađa vrlo obilno. Bujnost stabla je srednje bujna do bujna. Daje osrednje krupne do krupne plodove prosječne težine 48 do 50 g. Plodovi su okruglasno-koničnog oblika i narančasto-žute boje s crvenim krugovima. Meso ploda je tamnocrveno, sočno i čvrsto. Okus je slatko-kiseli s izraženim aromama. Ističe se otpornošću na smrzavanje, ali je vrlo osjetljiva na apopleksiju.

GOLDRICH

Sorta je nastala u SAD-u (Washington). Cvate srednje rano, a dobri oprašivači su sorte Portici i Sabbatani. Dozrijeva oko 25. lipnja. Osrednje je rodnosti i bujnosti stabla. Rađa krupnim do vrlo krupnim plodovima narančaste boje. Meso ploda je crveno-narančasto. Ima dobro izbalansirani, srednje slatkast okus. Kalanka je. Djelomično samooplodna.

SAN CASTRESE

Talijanska sorta rane cvatnje. Dozrijeva oko 5. srpnja. Rađa vrlo obilno i redovito. Stablo je vrlo bujno. Daje krupne plodove žute boje. Meso ploda je svijetlo-narančaste boje i osrednje čvrsto. Aromatičnog je okusa. Kalanka.

HARCOT

Kanadska sorta kasne cvatnje. Dobri oprašivači su sorte Hargrand i Pisana. Dozrijeva oko 25. lipnja. Dobre je i redovite rodnosti. Osrednje bujnog stabla. Daje srednje krupne plodove narančaste boje s 50% crvenila. Meso ploda je narančasto. Ističe se slatkastim i bogatim okusom. Kalanka.

KEČKEMARSKA RUŽA

Mađarska sorta kasne cvatnje. Dozrijeva krajem srpnja i početkom kolovoza. Ima veliki potencijal rodnosti. Rađa sitne do srednje krupne plodove koji mogu biti nesimetričnog do okruglasto-spljoštenog oblika i svijetlo-narančaste boje s crvenilom. Meso ploda je narančasto-žute boje. Osvježavajućeg je okusa i izražene arome. Otporna je na smrzavanje, a plodovi su otporni na transport.

BERGERON

Samooplodna sorta francuskog podrijetla.Cvate rano, a dozrijeva oko sredine kolovoza. Velike je rodnosti. Stablo je srednje bujno do bujno. Rađa srednje krupne do krupne plodove prosječne težine 40 do 45 g. Plodovi su okruglasto-duguljastog oblika i svijetlonarančaste boje s 10 do 40% crvenila. Meso ploda je čvrsto, a okus je sladak, aromatičan, srednje sočan i s malim udjelom kiselina. Kalanka. Osjetljiva je na mraz i šarku marelice, te je lagano osjetljiva na moniliju.

GENCIKA

Mađarska sorta kasnije i produžene cvatnje. Samooplodna je pa ne treba oprašivače. Dozrijeva početkom srpnja. Ima velik potencijal rodnosti. Srednje bujnog je stabla i rađa srednje krupnim plodovima prosječne težine 40 do 55 g. Plodovi su tamnonarančaste boje i mekog mesa. Okus je odlično slatkast. Otporna je na proljetni mraz.

KORAI PIROS

Mađarska sorta rane cvatnje. Samooplodna je pa joj nisu potrebni oprašivači. Rano dozrijeva, redovito rodi. Ima bujno stablo. Rađa sitnim plodovima prosječne težine 30 do 40 g. Plodovim imaju mekano meso i narančaste su boje. Harmoničnog su okusa. Ova sorta je otporna na niske temperature.

ORANGERED

Sorta potječe iz SAD-a (New Jersey). Cvate srednje rano. Dobri oprašivači su sorte Mađarska najbolja, Bergeron i Hargrand. Dozrijeva sredinom lipnja, osrednje je rodnosti i bujnog stabla. Rađa srednje krupne plodove narančaste boje i žuto-narančastog mesa. Slatkastog je okusa. Kalanka. Otporna je na šarku i slabo osjetljiva na moniliju.

CEGLEDI ORIAS

Mađarska sorta rane cvatnje i zriobe, velike rodnosti i  osrednje bujnog stabla. Rađa krupne do vrlo krupne plodove prosječne težine 50 do 80 g. Plodovi su tamno narančaste boje. Srednje je otporna na niske temperature.

PORTICI

Sorta koja dozrijeva sredinom srpnja. Ima dobar potencijal rodnosti i srednje bujno stablo. Rađa srednje krupne plodove svijetlo-narančaste boje koji sa sunčane strane pocrvene. Plodovi su pomalo osjetljivi na pucanje.

PANONIA

Samooplodna sorta mađarskog podrijetla. Dozrijeva polovicom srpnja. Rađa srednje krupne plodove prosječne težine 40 do 55 g. Plodovi su tamnonarančaste boje i izvrsne slatkoće.