Home » Grašak
Grašak Povrtlarstvo

Grašak

Grašak (lat. Pisum sativum L. ssp. sativum) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice lepirnjača (lat.Fabaceae), velike je hranjive vrijednosti i kao povrtlarska kultura ubraja se u grupu zrnatih mahunarki. 

Grašak ima više centara podrijetla a najznačajniji je srednjoazijski (sjeverozapadna Indija, Pakistan i Afganistan) te potom centar male Azije i Irana, Sredozemlje i planinska područja Etiopije. Čovjek za hranu nije upotrebljavao divlji samonikli grašak, iako se najstarija nalazišta graška javljaju u neolitu. Grašak je pronađen u starogrčkim grobovima 6000 godina prije Krista, a u južnoj Rusiji u 5000 godina starim arheološkim slojevima. U Europu je grašak stigao početkom srednjeg vijeka u vrijeme velikih seoba. Europljani su u 17. stoljeću rado pripremali svoja omiljena jela od graška.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka. Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob, lecitin i dr. Veća količina lecitina nalazi se u sortama sa naboranim zrnom te se u njima klorofil duže čuva, pa su zrela zrna ovih sorata izrazito zelene boje.

Hranjiva vrijednost graška

Kao jelo koristi se zrno graška u tehnološkoj zrelosti pripremljeno na različite načine. Grašak se konzervira sterilizacijom i zamrzavanjem.

Kao što je već spomenuto grašak kao namirnica bogatog je hranidbenog sastava s uravnoteženim odnosom bjelančevina i ugljikohidrata. Oko 90% bjelančevina čine globulini a u tehnološkoj zrelosti šećeri i škrob su u odnosu 1:1. Hranidbena vrijednost te mineralno vitaminski sastav mladog i zrelog zrna graška navedeni su u sljedećim tablicama.

Hranjivi sastojci% u mladom zrnu% u zrelom zrnu
Sirove bjelančevine3,5 – 7,220 – 24,5
Sirove masti0,37 – 0,531,1 – 2,1
Ugljikohidrati12 – 1652,5 – 61,7
od toga šećerido 6,8
Vlakna1,5 – 2,21,2 – 5,6
Minerali0,85 – 1,12,4 – 2,8
Voda74 – 789 – 14
Tablica 1  Hranjiva vrijednost graška
Mineralikoličina u mg/100 g mladog zrnakoličina u  mg/100 g zrelog zrna
Natrij0,5 – 4do 4
Kalij228 – 370do 810
Magnezij22 – 43
Kalcij20 – 3474 – 146
Fosfor80 – 145268 – 400
Sumpordo 34
Željezo1,7 – 3,44,7 – 6
Tablica 2  Mineralni sastav graška
Vitaminikoličina u mg/100 g mladog zrnakoličina u mg/100 g zrelog zrna
Karoten0,2 – 0,680,15 – 0,22
E4 – 65 – 6
K0,280,71
B10,15 – 0,50,21 – 1,1
B20,11 – 0,30,15 – 3
B31,8 – 2,91,8 – 3,2
B50,4 – 1
B60,093 – 0,19
C15 – 137
Tablica 3  Sadržaj vitamina 

Morfološka svojstva graška

Plod graška je mahuna. Ovisno o kultivaru dužina joj varira od 4 – 12 cm, može biti spljoštena ili valjkasta s tupim ili šiljastim vrhom. U mahuni se nalazi 4 – 12 sjemenih zametaka koji se u povoljnim uvjetima oplodnje razviju u zrno. Zrno je u tehnološkoj zrelosti okruglo do malo valjkasto različitih nijansi zelene boje. Grašak je biljka umjerene klime te su blage temperature najpovoljnije za rast i razvoj ove kulture. Optimalna temperatura za klijanje i nicanje je 20°C dok je minimalna 5°C.

Glavni korijen graška ponekad doseže dubinu od 1 m no ipak glavnina postranog korijenja nalazi se u oraničnih 30 cm tla. Na korijenu graška i drugih lepirnjača) nalaze se kvržice koje predstavljaju simbiozu s bakterijama iz roda Rhizobium. Te bakterije fiksiraju elementarni dušik iz zraka koji je kao takav nedostupan biljci te ga biokemijskim procesima prevode u amonijski oblik (NH4+) koji je lako dostupan za biljke. Kad su kvržice ružičaste boje znak je da su bakterije aktivne te da je fiksacija u tijeku.

Stabljika je uglasta, šuplja, svijetlozelene boje više ili manje razgranata (što ovisi o sklopu biljaka). Visine je 30 – 200 cm. Visoki kultivari trebaju potporanj kako bi se stabljika održala uspravnom.

Listovi su parno perasti s jednim, dva ili rjeđe 3 para ovalnih liski. Završavaju s razgranjenom viticom. Površina listova prekrivena je voštanom prevlakom.

Pet latica (2 koje čine lađicu, 2 krila i 1 zastavica) tvori leptirast cvijet bijele je boje. Kod graška prevladava samooplodnja.

Sjeme graška može biti okruglo i glatko ili pak nepravilno okruglastog oblika i naborano. Žute je ili zelene boje.