Celer

Celer je podrijetlom iz područja Sredozemnog mora i danas je rasprostranjeni divlji celer (lat. Apium graveolens var. graveolens). Odatle se širi cijelom Europom, gdje se kao povrće počinje koristiti u 17. stoljeću. U starom Egiptu koristio se kao ukrasna i ljekovita biljka a stari grki koristili su ga pri pogrebnim svečanostima.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1
Danas se u svijetu razlikuju i uzgajaju 3 varijante celera (lat. Apium graveolens L.) :

Celer listaš (lat. Apium graveolens var. secalinum L.) – koristi se samo lišće
Celer rebraš (lat. Apium graveolens var. dulce L.) – koriste se lisne peteljke i lišće
Celer rebraš (lat. Apium graveolens var. rapaceum L.) – koristi se zadebljali korijen i lišće

Celer korjenaš je dvogodišnja biljka, a za konzumaciju se koristi njegov zadebljali korijen i lišće. Listaš i rebraš (bjelaš) nemaju zadebljanja korijena. Liske su krupnije od peršina, glatke i sjajne, višestruko urezane. U drugoj godini potjera cvjetna stabljika (70 – 100 cm), koja se grana.

Kod nas se najviše uzgaja celer korjenaš, a od kultivara najpoznatiji je Praški orijaš, stari češki kultivar. Noviji kultivari selekcionirani prvenstveno za zadebljali korijen imaju srednje bujno lišće, krupni okrugli ili ovalni zadebljali korijen. Pokožica mu je glatka, a čupavo korijenje ima samo na donjem dijelu, što olakšava vađenje i čišćenje. Unutrašnje tkivo jednoliko je i bijelo, ne stvara unutrašnje šupljine i nakon kuhanja ne mijenja bijelu boju.

Hranidbena vrijednost celera

Celer se upotrebljava kao začinska biljka u prehrani te je cijenjen i kao ljekovita biljka zbog svojih diuretičkih svojstava i dr. U kuhinji se upotrebljava kao dodatak kuhanim jelima ili pak se koristi sirov u salatama. Lišće se konzervira sušenjem i zamrzavanjem dok se korijen može konzervirati mariniranjem.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Udio osnovnih hranidbenih sastojaka nije jednak u lišću (lisnim peteljkama) i korijenu. Vitaminska vrijednost celera nije od osobitog značaja a najviše je zastupljen C vitamin kojeg ima 7 – 62 mg/100g u svježim peteljkama te 7 – 11 mg/100 g u svježem korijenu. Energetska vrijednost 100 g celera (korijen s lišćem) je mala a iznosi 14 kcal / 59 kJ.

Hranjiva vrijednost svježeg celera
Hranjivi sastojciKoličina u %Količina u %
KorijenPeteljke rebraša
Sirove bjelančevine0,7 – 20,9 – 1,3
Sirove masti0,2 – 0,50,1 – 0,3
Ugljikohidrati5 – 123,5 – 6,5
Vlaknado 2,2do 1,3
Minerali1 – 1,40,7 – 1,2
Voda84 – 9092 – 94
MineraliKoličina u mg/100 g svježeg korijenaKoličina u mg/100 g svježe peteljke rebraša
Kalij276 – 350287 – 400
Magnezij912 – 35
Kalcij35 – 8850 – 140
Željezo0,1 – 10,5 – 1,3
Fosfor28 – 11540 – 65
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3