Home » Berba i skladištenje celera
Celer Povrtlarstvo

Berba i skladištenje celera

Ako je namijenjen za neposrednu prodaju  može se ostaviti lišće ako je namijenjen za skladištenje ili preradu lišće se reže. Prinos korijena celera može biti 30 – 50 t/ha.

Berba celera

Može se vaditi strojevima poput ovog na slici ako se bere s lišćem. Ili pak se vadi strojevima za vađenje repe ili krumpira s tim da se prethodno odreže lišće.

Celer rebraš bere se u fiziološkoj zriobi, kad su vanjske peteljke jedre i krhke (hrskave). Bere se ručno, rezanjem u zoni korjenova vrata, prvi sloj vanjskih listova se uklanja a reže se i gornje lišće tako da su peteljke duge 40 cm. S berbom se ne smije zakasniti jer peteljke postanu spužvast te neupotrebljive. Tehnološki zrela i očišćena peteljka važe od 50 – 70 g dok je prinos 30 – 50 t/ha.

Celer listaš prvi put se kosi drugom polovicom srpnja. U povoljnim uvjetima moguća su 3 otkosa uz prinos od 50 – 80 t lišća/ha. Nakon svakog otkosa prihranjuje se s 40 – 50 kg/ha dušika.

Skladištenje celera

Skladištenjem u kontroliranim uvjetima hladnjača (temperatura 0°C, relativna vlaga 97%) zadebljali korijen može se čuvati do 8 mjeseci a za kraće čuvanje može se skladištiti.

Načini skladištenja celera:

1. trapovima – nadzemni trapovi širine su oko 1,5 m a visine oko 1 m, s horizontalnom i vertikalnom ventilacijom. Na celer se stavlja tanak sloj zemlje, koja se pokriva izolatorom, a na izolator se stavlja zemlja. Vrijeme skladištenja celera u trapu je 6 mjeseci.
2. podrumima – na temperaturi od 2 – 5°C i uz relativnu vlagu zraka od 90% celer se može čuvati 2 – 3 mjeseca. 

Celer rebraš može se očuvati 4 – 8 tjedana na temperaturi 0 – 1°C te relativnoj vlazi zraka od 98%. Na temperaturi od 5°C (hladnjak) rebraš se održi do 2 tjedna.