Brokula

Brokula dolazi iz istočnog Mediterana (Grčke, Turske, Sirije te Cipra) odakle se je u Italiju u doba a oko 1700. i u Englesku. 

Početkom 19. Stoljeća počinje se upotrebljavati u Americi a veće značaje u proizvodnji ima tek nakon 1925. Na hrvatsko je tlo donesena iz Italije, najprije na obalu i neke otoke, i danas je najznačajniji uzgoj brokule u Dalmaciji. Naziv biljke potječe od talijanske riječi “brocco” što znači izdanak, mladica jer su konzumni dijelovi biljke središnji i postrani zelenih cvjetni izdanci smještenih na razgranatoj i mekanoj stabljici.

Brokula (lat. Brassica oleracea L. var. italica) je zapravo dvogodišnja biljka, a većinom ju uzgajamo kao jednogodišnju. Druge godine ju uzgajamo za uzgoj sjemenja: nakon cvatnje nastaju čahure u kojima se razvija sjeme. Većinom jako uspješno prezimi vani unatoč jakim zimama. Cvjetovi tj pupovi stradavaju na temperaturama nižim od -5 stupnja, ali sama biljka može podnijeti i niže temperature. Brokula je karakteristična po tome što najljepše pupove daje pri nižim temperaturama, a pri ljetnim vrućinama ako i formira pup, često brzo ode u sjeme. Sami izdanci brokule koje koristimo za jelo zapravo su pupoljci cvjetova, te se oni beru dok su mladi, prije same cvatnje. Temperaturni stres, obilna gnojidba dušikom i obilno zalijevanje, mogu izazvati pojave fizioloških bolesti šupljikavosti stabljike i smeđe cvati.

Hranjiva vrijednost brokule

Nutricionistički je vrlo vrijedna i cijenjena namirnica s bogatim vitaminsko mineralnim sastavom, a energetska vrijednost svježe brokule iznosi samo 34 kcal na 100 g.

Hranjivi sastojciKoličina u %
Sirove bjelančevine3,3 – 3,7
Sirove masti0,2 – 0,3
Ugljikohidrati4 – 6
Vlaknado 1,3
Mineralido 1,1
Voda88 – 90

Tablica 1  Hranjiva vrijednost svježe brokule

MineraliKoličina u mg/100 g
Natrij10 – 15
Kalij368 – 560
Magnezij0,3 – 25
Kalcij80 – 140
Fosfor68 – 87
Sumpordo 145
Željezo1,3 – 2,4

Tablica 2  Mineralni sastav brokule

VitaminiKoličina u mg/100 g
Karoten0,3  -2,7
B10,09 – 0,1
B20,2 – 0,35
B30,8 – 1,1
B51,06 – 1,5
C83 – 125

Tablica 3  Sadržaj vitamina u brokuli

Morfološka svojstva brokule

Na vrhu stabljike brokula formira zbijeni cvat s izraženim cvjetnim pupovima zelene ili ljubičaste boje. U fazi kad su cvatovi još zbijeni ubiru se sa dijelom stabljike (do prvih većih listova) te kao takvi predstavljaju konzumni dio biljke.

U oraničnom sloju (30 cm) tla razvija razgranat korijen .Listovi su na srednje dugim peteljkama, sivozelene do plavičastozelene boje, sa manje – više urezanom plojkom. U generativnoj fazi dosegne visinu od 50 – 90 cm, listovi na cvjetnoj stabljici su sitni a katkad ih u gornjem dijelu ni nema. Na vrhu stabljike formara se zbijeni cvat s izraženim cvjetnim pupovima zelene ili ljubičaste boje (mogu biti i žute ili bijele boje). Brokula uzduž mesnate debele stabljike te postranih stabljika iz pazuška listova tjera manji mesnati cvatić. Kako se cvatovi pojavljuju i razvijaju odozdo prema gore, berba je postupna. To omogućuje razvučeni period berbe. Takva berba je kvalitetnija, jer omogućuje uzgajivaču da bere i prodaje urod postupno, nema dugoga skladištenja, a kupac je u mogućnosti kupiti brokulu ubrzo nakon berbe.

U generativnoj fazi cvat se bere zajedno s dijelom stabljike do prvih većih listova – konzumni dio brokule. Ako se cvat ne ubere u ovaj fazi dolazi do prorastanja grana unutar cvata, cvat postaje rahliji i uskoro uslijedi cvatnja te brokula gubi tržnu vrijednost​.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3