Početna 5 Povrtlarstvo 5 Patlidžan 5 Berba patlidžana

Berba patlidžana

Berba patlidžana je višekratna, a ovisno o vremenskim uvjetima vrši se svakih 5 – 10 dana.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Berba patlidžana

Plodovi se beru u tehnološkoj zrelosti kad plodovi postignu određenu veličinu , boju i sjaj. Sjemenke su u tehnološkoj zriobi mekane i bijele (u fiziološkoj postaju čvrste i smeđe), a meso čvrsto. Plodovi se beru škarama na dužinu stapke oko 2 cm. Berba patlidžana obično počinje 60 do 70 dana nakon sadnje i u početku se obavlja svakih 7-10 dana, te kasnije svakih 4-5 dana. Dakle, plodovi se beru u vrijeme kada pokazuju karakteristične znake zrelosti uzgajane sorte: oblik, veličinu, boju i sjaj. Berba se treba obavljati oštrim nožem a nipošto ručnim trganjem. Svaka biljka patlidžana može dati 8-12 lijepo razvijenih plodova s tim da se po kvadratnom metru može ostvariti prinos od 2,5 do 6 kg, nerijetko čak i od 12 kg. Na sobnoj temperaturi plodovi se dobro čuvaju 5-7 dana a pri temperaturi od 5 stupnjeva C i nekoliko tjedana. 

Prinos patlidžana

Hibridi daju za 30 – 40% veći prinos, a pogotovu u ranim berbama, kada su oni i za 70 – 100% veći u odnosu na klasične sorte- KLASIK F1.

Da bi se dobio visok prinos, plavi patlidžan treba često brati, svakih 10 – 15 dana. Plodovi su sitniji, ali se dobiva veći ukupni prinos. Za berbu dolazi 120 – 150 dana od nicanja, a za sjeme dozrijeva za 140 – 150 dana. Bere se škarama ili nožem, jer na dršci ima bodlje.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3