Paprika

Paprika, vrsta iz porodice pomoćnica (lat. Solanaceae) podrijetlom je iz tropske Amerike. Prema Hazenbushu centar podrijetla je Meksiko, Gvatemala odakle se širi po cijeloj južnoj Americi do Argentime i Čilea.

 U Europu se uvodi tek nakon Kolumbova otkrića Amerike i to kao začin. Europljani su je zbog ljutine počeli upotrebljavati umjesto papra te se je brzo proširila Južnom Europom. Prve paprike (lat. Capsicum annuum L.) su u Sjevernu Ameriku došle iz Europe a ne iz Srednje i Južne Amerike. 

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Godišnje se u Hrvatskoj zasadi paprikom oko 3700 ha. Najviše se proizvodi u kontinentalnoj zoni, oko 82%. Godišnje se proizvede oko 30.000 t plodova od kojih se najveći dio potroši u svježem stanju ili kao zimnica pripremljena u domaćinstvima. Prosječni prinosi paprike u Hrvatskoj vrlo su niski i kreću se nešto više od 7 t/ha. Više od četvrtine ukupne proizvodnje paprike nalazi se u Virovitičko-podravskoj županiji. Uz domaću proizvodnju u Hrvatsku se godišnje uveze oko 3.000 t plodova svježe i smrznute paprike i to najvećim dijelom iz Turske, Španjolske, Mađarske i Italije.

Hranjiva vrijednost paprike

Paprika je namirnica s značajnom nutricionističkom vrijednosti zbog vitaminsko mineralnog sastava te zbog udjela hranidbenih sastojaka koji se navode u tablici. 

Posebnu je među povrćem čini zavidna količina vitamina C kojeg u svježem plodu paprike ima čak četiri puta više nego u narančinom plodu. Uz visoku nutricionističku vrijednost paprika se odlikuje i niskom energetskom vrijednošću (20 kcal/100 g svježeg ploda). Neki kultivari paprike sadrže alkaloid  kapsaicin koji  im daje ljuti okus. Najviše kapsaicina  ima u unutarnjem dijelu ploda oko sjemenki. U prehrani se koristi kao sirova, kuhana, začin a može se i konzervirati kiseljenjem te zamrzavanjem.

Tablica 1  Hranjiva vrijednost svježe paprike
Hranidbeni sastojciKoličina u %
Sirove bjelančevine0,5 – 1,96
Sirove masti0,2 – 0,95
Ugljikohidrati3,33 – 8,0
  od toga šećeri3,1 – 4,8
Vlakna1,8 – 2,2
Minerali0,5 – 0,7
Voda85,0 – 93,0
Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Tablica 2  Mineralni sastav paprike
MineraliKoličina u mg/100 g svježeg ploda
Natrij0,5 – 13
Kalij160 – 435
Magnezij12
Kalcij6 – 20
Fosfor22 – 38
Željezo0,4 -1,7
Sumpor91
Tablica 3  Sadržaj vitamina u plodu paprike
VitaminiKoličina u mg/100 g svježeg ploda
Karoten0,11 – 3
E0,25 – 1
B10,04 – 0,09
B20,03 – 0,07
B30,2 – 0,4
Folna kiselina0,004 – 0,011
C91 – 260
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3