Paprika, vrsta iz porodice pomoćnica (lat. Solanaceae) podrijetlom je iz tropske Amerike. Prema Hazenbushu centar podrijetla je Meksiko, Gvatemala odakle se širi po cijeloj južnoj Americi do Argentime i Čilea.
U Europu se uvodi tek nakon Kolumbova otkrića Amerike i to kao začin. Europljani su je zbog ljutine počeli upotrebljavati umjesto papra te se je brzo proširila Južnom Europom. Prve paprike (lat. Capsicum annuum L.) su u Sjevernu Ameriku došle iz Europe a ne iz Srednje i Južne Amerike.
Godišnje se u Hrvatskoj zasadi paprikom oko 3700 ha. Najviše se proizvodi u kontinentalnoj zoni, oko 82%. Godišnje se proizvede oko 30.000 t plodova od kojih se najveći dio potroši u svježem stanju ili kao zimnica pripremljena u domaćinstvima. Prosječni prinosi paprike u Hrvatskoj vrlo su niski i kreću se nešto više od 7 t/ha. Više od četvrtine ukupne proizvodnje paprike nalazi se u Virovitičko-podravskoj županiji. Uz domaću proizvodnju u Hrvatsku se godišnje uveze oko 3.000 t plodova svježe i smrznute paprike i to najvećim dijelom iz Turske, Španjolske, Mađarske i Italije.
Hranjiva vrijednost paprike
Paprika je namirnica s značajnom nutricionističkom vrijednosti zbog vitaminsko mineralnog sastava te zbog udjela hranidbenih sastojaka koji se navode u tablici.
Posebnu je među povrćem čini zavidna količina vitamina C kojeg u svježem plodu paprike ima čak četiri puta više nego u narančinom plodu. Uz visoku nutricionističku vrijednost paprika se odlikuje i niskom energetskom vrijednošću (20 kcal/100 g svježeg ploda). Neki kultivari paprike sadrže alkaloid kapsaicin koji im daje ljuti okus. Najviše kapsaicina ima u unutarnjem dijelu ploda oko sjemenki. U prehrani se koristi kao sirova, kuhana, začin a može se i konzervirati kiseljenjem te zamrzavanjem.
Tablica 1 Hranjiva vrijednost svježe paprike
Hranidbeni sastojci | Količina u % |
Sirove bjelančevine | 0,5 – 1,96 |
Sirove masti | 0,2 – 0,95 |
Ugljikohidrati | 3,33 – 8,0 |
od toga šećeri | 3,1 – 4,8 |
Vlakna | 1,8 – 2,2 |
Minerali | 0,5 – 0,7 |
Voda | 85,0 – 93,0 |
Tablica 2 Mineralni sastav paprike
Minerali | Količina u mg/100 g svježeg ploda |
Natrij | 0,5 – 13 |
Kalij | 160 – 435 |
Magnezij | 12 |
Kalcij | 6 – 20 |
Fosfor | 22 – 38 |
Željezo | 0,4 -1,7 |
Sumpor | 91 |
Tablica 3 Sadržaj vitamina u plodu paprike
Vitamini | Količina u mg/100 g svježeg ploda |
Karoten | 0,11 – 3 |
E | 0,25 – 1 |
B1 | 0,04 – 0,09 |
B2 | 0,03 – 0,07 |
B3 | 0,2 – 0,4 |
Folna kiselina | 0,004 – 0,011 |
C | 91 – 260 |