Štetnici vinove loze

Najvažniji štetnici koji napadaju vinovu lozu opisani su u člancima koji slijede.

Za početak, kao i kod bolesti tako i kod štetnika, potrebno je na vrijeme prepoznati simptome štetnika na vegetativnim i generativnim dijelovima loze (rozgva, pupovi, lišće, mladice, bobice) kako bi se moglo pristupiti preventivnoj zaštiti prije pojave štetnika ili odmah po pojavi. Držite se uzrečice Bolje spriječiti nego liječiti, pratite klimatske podatke s meteoroloških stanica i redovito kontrolirajte vinograd.

Trsov ušenac

Filoksera ili trsov ušenac (lat. Viteus vitifoliae) je donijet iz Amerike u Francusku oko 1860. godine.

Grozdov moljac

Iako se pepeljasti i žuti grozdov moljac (lat. Lobesia botrana ; lat. Clysia ambiguella) nazivaju moljcima, oni se ubrajaju u savijače. Spadaju u najvažnije štetnike vinove loze.

Lozine grinje šiškarice

Grinje šiškarice se razlikuju od ostalih paučnjaka po tome što imaju samo dva para nogu. Tijelo im je duguljasto, crvoliko i bijele boje. Podijeljeno je na glavo-pršnjak i zadak. Na zatku se nalaze 2 čekinje. Vrlo su sitne, duguljaste su do 0,6 mm, a široke svega 0,03 mm pa se samo pomoću povećala mogu uočiti. Najpoznatije su dvije vrste, akarinoza i erinoza.

Cigaraš

Cigaraš (lat. Byctiscus betulae) je štetnik loze najčešći u Istri i Dalmaciji.

Lozin trips

Lozin trips (lat. Drepanothrips reuteri) je sve češći štetnik u vinogradima kako u obalnom tako i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Lozin zeleni cvrčak

Lozin zeleni cvrčak (lat. Empoasca vitis) je važan i gotovo redoviti štetnik vinove loze prvenstveno u Istri, a povremeno se javlja i na dalmatinskim otocima.

Grozdov savijač

Grozdov savijač (lat. Sparganothis pilleriana) manje je važan štetnik od moljaca, ali u pojedinim godinama može nanijeti velike štete na nekim lokalitetima.

Medeći cvrčak

Medeći cvrčak (lat. Metcalfa pruinosa) potječe iz sjeverne i srednje Amerike. U Europi prvi puta je nađen u Italiji 1979. godine. U Hrvatskoj je otkriven 1993. godine.

Vinove pipe

CRNA, PRUGASTA I ŠARENA VINOVA PIPA (Otiorhynchus alutaceus Germ., Otiorhynchus alutaceus a. vittatus, Otiorhynchus corruptor Host.)

Američki cvrčak

Američki cvrčak (lat. Scaphoideus titanus) je otkriven u Europi u Francuskoj 1958. godine.

Grba korak

Grba korak (lat. Peribatodes rhomboidaria)  je periodičan štetnik kod nas.

Lozin pupar

Štetnik lozin pupar (lat. Theresimima ampelophaga) je prisutan u mnogim našim vinogorjima, no zabilježene su samo manje štete u okolici Zagreba.

Najnovije objave