Sjetva duhana

List duhana

List duhana

Jedna od zanimljivosti u proizvodnji duhana njegov je uzgoj pomoću piliranog sjemena. Pilirano sjeme je ono čiji je volumen uvećan nekoliko puta, odnosno na to se sjeme nanosi omotač radi postizanja okrugle forme i povećanja apsolutne mase. Neutralni omotač čine zaštitne tvari koje su obojene različitim bojama kako bi se raznovrsni kultivari lakše prepoznali u procesu sjetve.

Tehnologija proizvodnje rasada

  1.  Sjetva u odgovarajuće supstrate - hidropone (bazeni s vodom u koje je dodan fungicid i mineralno gnojivo).
  2.  Sjetva u lijehe.

Optimalno vrijeme sjetve 10. ožujka - 15. ožujka. Sjetvena norma 0,1 g/m2. Optimalni rok za sadnju: 5. svibnja - 15. svibnja.

Na manjim površinama sadnja duhana, na kojima se ne prave gredice, najčešći međuredni razmak iznosi 75 cm, a u redu 33 – 40 cm. Na plantažama međuredni razmak iznosi 100 cm, a u redu oko 35 cm. Duhan se sadi ručno u redove (ručnom sadilicom napravi se rupa duboka oko 10 cm) ili četverorednim sadilicama na dubinu od 7,5 – 16 cm. U današnjoj proizvodnji sadnja se obavlja na razmak 90-100 cm, s razmakom u redu 35 cm - 10 % (putevi i neprimljene biljke) da bi se ostvario sklop od oko 25.000 biljaka/ha. 10000 / (razmak reda 1 x razmak u redu 0,35) - 10 %. Nakon što se tradicionalni uzgoj duhana u gredicama pokazao nedostatnim, prije svega zbog potrebe za velikom površinom gredica, i brojnom radnom snagom, kao i zbog neujednačenosti presadnica, oštećenja korijenja te lošeg primanja presadnica nakon sadnje u polje, Hrvatski duhani pronašli su alternativno rješenje za uzgoj.

Njega rasada u lijehama

Zalijevanje - nakon sjetve provodi se svaka dva dana, a nakon nicanja smanjuje se i provodi se dva puta tjedno ili po potrebi predvečer.
Prozračivanje - s prozračivanjem započinjemo kad rasad počinje četvrtati (stadij četvrtog lista), a u daljnjem porastu provodi se što više. Pred sadnju rasad privikavamo uvjetima u polju tako da ostaje otvoren i noću.
Prihrana - prvu prihranu obavljamo u fazi četvrtanja, drugu prema potrebi 8-10 dana nakon prethodne prihrane. Prihranu provodimo otopinom KAN-a, s 10 g/m2 KAN-a, a potom dobro isperemo rasad.

Na osnovi istraživanja započetih 1997. na temelju spoznaja američkih i talijanskih proizvođača duhana, u Hrvatskoj se duhan danas uzgaja u polistirenskim pliticama na površini hranjive otopine u plastenicima. Polistirenske plitice pune se hranjivom vodenom otopinom te sjemenom koje mora biti pilirano, tj. dovoljno veliko da bi se punilo strojno.

Prije piliranja sjeme se priprema prosijavanjem kako bi se osigurala njegova ujednačenost. Nakon stavljanja u vlažan supstrat, takvo sjeme nabubri, njegov omotač puca, a potom slijedi klijanje i nicanje. Neposijano sjeme može se čuvati u hermetički zatvorenim posudama za iduću sjetvu.

Ukoliko želite pristupiti informacijama o najnovijim tehnologijama u poljoprivredi te modernom pristupu u poljoprivrednoj proizvodnji, kliknite ovdje.

Pratite nas također i na Facebook-u.

Izdvojeni sadržaj