Morfološka svojstva rajčice

Poprečni presjek kroz plod rajčice

Poprečni presjek kroz plod rajčice

MESO ( stjenke perikarpa +pokožica ) i PULPA ( placenta+sjemenke+želatinozno tkivo oko sjemenki koje ispunjava komore )

Rajčica je jednogodišnja zeljasta biljaka. Glavnina korijena nalazi se na dubuini od oko 30cm ali glavni korijen može doseći dobinu od 1m dok se u promjer može širiti na 1,5 metar.

Stabljika zbog nedostatka sklerenhima pod opterečenjem lišća i plodova bez potpore poliježe. Zeljatsa je, promjera oko 2cm pri korijenu te je prekrivena dlačicama.Razlikuju se 2 osnovna tipa stabljike; indeterminantan (visoki)  i  determinantan (niski ili grmasti).

Indenterminantni (neodređeni) tip rasta - stabljika doseže i do nekoliko metara a vegetacijski vrh aktivan je sve dok ima povoljne uvijete. Nakon prvog cvata razviju se najčešće 3 lista, zatim drugi cvat pa iza njega opet 3 lista, pa treći cvat i tako redom. Iz pazušca listova razvijaju se sekundarne grane koje se odstranjuju (zalamanje zaperaka). Ako se ne odstrane na sekundarnim granam je isti raspore cvatova i listova. 

Determinantni (određeni ) tip rasta - stabljka je visine 0,5 - 1m. Nakon prvog cvata razviju se 1 ili 2 lista a zatim drugi cvat  koji može biti i posljednji na glavnoj grani. Glavna stabljika može završavati i trećim cvatom. Iz pazušca listova razvijaju se sekundarne grane na kojima je raspored listova i catova isti kao i na glavnoj, te grane se ne začlamaju  što biljci daje "grmasti" izgled. Kako se istovremeno razvija nekoliko sekundarnih grana,cvatnja i razvoj plodova su srazmjerno združeni, što je prednost za rajčicu namijenjenu konzervnoj industriji jer omogućuje jednokratnu mehaniziranu berbu.

Liste rajčice je neparno perast na dugoj peteljci, dužine do 50 cm. Liske su razlučitih veličina,, nazubljene,  naborane i dlakave.

Prvi cvat se pojavljuje nakon 5 - 9 listova, jednostavan je (ima 7 - 12 cvjetova) ili pak je sastavljen u grozd  (višestruko veći broj cvjetova nego kod jednostavnog cvata). Cvjetovi se razvijaju od dna prema vrhu pa tako istovremeno na jednom cvatu mogu biti već razvijeni plodovi i tek otvoreni cvijetovi. Cvijet je dvospolan.

Plod je boba a sastoji se od mesa (stjenke perikarpa + pokožica) i pulpe (placenta + sjemenke + želatinozno tkivo oko sjemenki  koje ispunjava komore). Plodovi su različitog oblika,veličine  i boje što zavisi o kultivaru. Boje variraju od crvene preko naranđaste do žute.

Po veličini plodovi mogu biti:    

 • Jako veliki - veća od 10 cm u pomjeru  
 • Veliki -   izmedu 8 i 10 cm  
 • Srednji -  između 5 i 8 cm  
 • Coctail -  između 3 i 5 cm  
 • Jako mali (cherry) -   manje od 3 cm

Različiti oblici plodova rajčice:

 1. srcoliki, 
 2. plosnati,
 3. okrugli (jabučar),
 4. ovalni (šljivar),
 5. naborani,
 6. kruškoliki.

Sjeme je spljošteno i ovalno dužine 5mm, širine 4mm te debljine 2mm. Prekriveno je gustim dlačicama. Jedan gram može imati 250 - 350 sjemenki.

Izdvojeni sadržaj