Zaštita paprike od bolesti

Simptomi plamenjače na plodovima paprike

Simptomi plamenjače na plodovima paprike

U proizvodnji paprike pojavljuju se nekoliko važnih bolesti tijekom vegetacije paprike, od sadnje do berbe. A najvažnija bolest je plamenjača paprike.

Plamenjača paprike (lat. Phytophthora  capsici)

Prvi simptomi bolesti javljaju se u zoni korijenovog vrata. Korijen postaje tamno crn, nakon čega se pojavi nekroza i vlažna trulež. Napadnute biljke naglo venu i suše se. Štete su najveće poslije obilnih navodnjavanja, jer da bi se gljiva razvila potrebna je voda. Plodovi mogu biti napadnuti direktno ili preko peteljke. Ako nakon zaraze nastupi suhi period plodovi se smežuraju a za vlažna vremena nakon zaraze na plodovima se javlja vodena pjega koja zahvaća čitav plod te se na njemu razvija bijeli micelij.Simptomi na lišću očituju se u vidu nekrotičnih pjega koje uz prisustvo visoke vlage zraka mogu biti prekrivene bijelim micelijem. Gljiva prezimljuje u zaraženim biljnim ostacima ili pak u tlu bez biljke domaćina, zahtijeva visoku temperaturu, do 35°C. Da bi se izvršila zaraza potrebna je voda.

Tretiranje sjemena (tiram) i sterilizacija tla obavezna su mjere borbe protiv parazita u tlu. Preventivnu zaštitu potrebno je izvršiti nakon pikiranja sa 0,25% - tnom otopinom popamocarba. Odmah nakon sadnje presadnica svaka biljka se zalijeva s 200 - 400 ml 0,25% - tnom otopinom Previcura. Taj postupak trebao bi se ponoviti svakih 15 - 20 dana.

Bijela trulež (lat. Sclerotinia slerotionum)

Paprika je osjetljiva na ovu gljivičnu bolest.  Simptomi  su najčešće na stabljici u razini zemlje, na napadnutom mjestu nastaje duguljasta vodena pjega koja se postepeno širi obuhvaćajući stabljiku. Listovi iznad napadnutog mjesta gube čvrstoću i suše se. Napadnute dijelove prekriva snježno-bijeli pahuljasti micelij. Mogu biti zaraženi i plodovi. Gljiva u tlu može preživjeti dugi niz godina. Voli lagana, prozračna tla u kojima se ne nakuplja voda (uslijed viška vode u tlu se nakuplja veća količina CO2 a u takvim tlima se bijela trulež slabo razvija).

Važno je provoditi preventivne mjere kako bi se smanjio napad ovim parazitom.

Mjere preventive su:

plodored,
obrada tla oranjem  čime se gljiva unosi dublje u tlo gdje ne postoje uvjeti za razvoj plodnih tijela,
zaražene biljke treba ukloniti iz nasad i spaliti prije nego što se razvije sklerocij (oblik u kojem gljiva prezimljuje),
sterilizacija tla (termička ili kemijska).
Ako je došlo do zaraze koriste se fungicidi na bazi aktivne tvari: iprodiona i vinklozolina

Ostale bolest koje se mogu pojaviti kao problem pri uzgoju paprike: koncentrična pjegavost (lat. Alternaria spp.), pepelnica (lat. Leveillula taurica), venuće (lat. Verticillium dahliae).

Izdvojeni sadržaj