Početna 5 Ratarstvo 5 Zaštita raži

Zaštita raži

Njega i zaštita raži se provodi isto kao i za pšenicu. Za razliku od sredstava za zaštitu pšenice i ječma, sredstava za zaštitu zobi, raži i pšenoraži, registriranih za primjenu u Republici Hrvatskoj, nešto je manje.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Suzbijanje korova u raži lakše je nego u pšenici jer raž brže klija i niče, brže i bolje busa, ima brži porast i visoku stabljiku, pa dobro guši korove. Ipak, korove treba suzbijati herbicidima. Raž u proljeće brže starta, pa treba ranije intervenirati s prihranom.

Glavica raži

  • (lat. Claviceps purpurea)
  • Bolest raži i drugim žitaricama. Gljiva se razvija u domaćinu biljaka, s vremenom se pretvara u ružičasto ili ljubičasto tijelo, Sclerotium ili ergot, koja nalikuje zrno raži u formi. Sclerotium sadrži alkaloide koji su toksični za ljude i stoku. Ergot trovanja ili ergotizam, epidemija u srednjem vijeku, rezultati kada se jede kruh od raži kontaminirane ergot.

Zaštita raži od korova (Program)

NamjenaAtivna tvar
jednogodišnji širokolisni korovi, obični slak (lat. Convolvulus arvensis), poljski osjak (lat. Cirsium arvense),MCPA
jednogodišnji širokolisni korovi, višegodišnji širokolisni korovimekoprop
jednogodišnji širokolisni korovi, višegodišnji širokolisni korovimekoprop
jednogodišnji širokolisni korovi fluroksipir
jednogodišnji širokolisni korovibentazon
Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Program zaštite raži od bolesti

NamjenaAktivna tvar
smeđa hrđa (lat. Puccinia recondita f. sp. secale), siva pjegavost (lat. Rynchosporium secalis), pepelnica (lat. Erysiphe graminis f. sp. secale)azoksistrobin
raž – hrđa (lat. Puccinia sp.), pepelnica (lat. Erysiphe graminis f. sp. secale), siva pjegavost (lat. Rynchosporium secalis)tebukonazol
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3