Početna 5 Povrtlarstvo 5 Patlidžan 5 Zaštita patlidžana od štetnika

Zaštita patlidžana od štetnika

Najznačajniji štetnik koji se javlja na patlidžanu tijekom vegetacije je krumpirova zlatica.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Krumpirova zlatica 

(lat. Leptinotarsa decemlineata).

Lišćem se hrani imago /odrasli oblik/ i ličinke koje u kratkom vremenu mogu obrstiti lišće. Treba vršiti redovite preglede (imago jaja polaže na naličju lista). Zlatica ima 2 generacije godišnje i u pravilu je napad prve generacije jači i važniji. Prezimi odrasli oblik u tlu. Važno je odrediti pravi termin suzbijanja. Pogrešno je primjenjivati insekticide kada se pojavljuju odrasli insekti iz zemljišta. To je opravdano samo kod jakih napada.. Zlatica se suzbija u stadiju ličinke koja je i najosetljivija na insekticide. Pri korištenju insekticida treba voditi računa o karenci ako se zaštiti mora pristupiti u vrijeme plodonošenja.

Insekticidi koji se mogu upotrebljavati navedeni su u tablici.
Grupa insekticidaAktivna tvar
Organo – fosforni spojeviaktivne tvari iz ove grupe insekticida više se ne koriste u suzbijanju krumpirove zlatice jer je zlatice u potpunosti stekla otpornost na ovu grupu insekticida zbog učestalosti proimjene u suzbijanju
Piretroidirezistentnost krumpirove zlatice
Karbamatirezistentnost krumpirove  zlatice
Neonikotinoidiimidakloprid, acetamiprid
Derivati nereistoksinarezistentnost krumpirove ​ zlatice 
Regulatori razvojateflubenzuron, lufenuron
Mikrobiološki insekticidiBacillus thuringiensis
Naturalitispinosad
Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Za biološku zaštitu protiv krumpirove zlatice koristimo  juhu od listova bazge. Miris bazge kamuflira miris krumpira pa ga zlatice koje su u potrazi za hranom ne mogu nanjušiti. Od mehaničkih mjera suzbijanja zlatice primjenjuje se ručno skupljanje primjenjivo na manjim površinama dok se na većim površinama primjenjuju manji ili veći aspiratori DeVac.

*Pri kemijskoj zaštiti protiv krumpirove zlatice  treba voditi računa o tome da je zlatica rezistentna (otporna) na velik broj insekticida te njihovom nekontroliranom primjenom (ili pripremanjem većih doza) ona stiče veću rezistentnost te se na taj način smanjuje spektar insekticida koji djeluju na zlaticu. Dakle oko izbora insekticida treba se posavjetovati sa stručnom osobom i svakako se pridržavati propisanih doza ili koncentracija i nikako ih ne povećavati.

Sovice, klisnjaci i rovci zemljišni su štetnici koji mogu pričinjavat štete izjedanjem korijena.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3