Početna 5 Povrtlarstvo 5 Luk 5 Uvjeti za rast i razvoj luka

Uvjeti za rast i razvoj luka

Sjemenke luka bogate su uljima pa zbog toga sporo bubre te se produžuje proces klijanja. Minimalna temperatura za klijanje je 2°C ali usprkos tome većina klijavih sjemenki niknut će na temperaturama između 13 – 28°C. Ako u vrijeme nicanja i početnog rasta nastupe temperature niže od -2°C i potraju duže od 2 dana, mladi nasad će stradati.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Najpovoljnije temperature za vegetativni rast su od 6 – 20°C dok se na onima nižim od 6 i višim od 27°C rast zaustavlja.
Korijen je najosjetljiviji na niske temperature ali i posjeduje sposobnost regeneriranje.
Veličina lukovica ovisi o broju i veličini listova dok prinos ovisi i o sklopu biljaka (broj biljaka po jedinici površine) pa je tako uz veći broj biljaka po jedinici površine lukovica manja ali se prinos povećava.

Na razvoj lukovice utječe i dužina dana pa su kao rezultat prilagodbe za uzgoj na različitim geografskim dužinama selekcionirani kultivari dugog, srednjeg i kratkog dana. Sva dobro strukturirana tla s povoljnim kapacitetom za zrak i vodu te plodna tla bogata humusom povoljna su za uzgoj luka ali preferira lakša tla kao što su pjeskovite ilovače ili ilovaste pjeskulje.

Luk je osjetljiv na alkalnu reakciju tla što znači na pH tla veći od 7, dok je optimalni pH između 6 – 7. Reakcija tla mjeri se pH – metrom,  koji nam ukazuje točan pH tla.

Izbor lokacije za uzgoj luka

Sva dobro strukturirana tla s povoljnim kapacitetom za zrak i vodu te plodna tla bogata humusom povoljna su za uzgoj luka ali preferira lakša tla kao što su pjeskovite ilovače ili ilovaste pjeskulje.

 Luk je osjetljiv na alkalnu reakciju tla što znači na pH tla veći od 7, dok je optimalni pH između 6-7.  Reakcija tla mjeri se pH-metrom,  koji nam ukazuje točan pH tla.

Luk te ostale kulture iz porodice Liliaceae ne smiju se uzgajati na istoj površini do 5 godina zbog brojnih zajedničkih bolesti i štetnika. Dobre predkulture luku su ; pšenica, ječam, uljana repica i djeteline za ljetnu sjetvu ili jesensku sadnju ili pak krumpir i grah za proljetnu sadnju. Kao predkulturu treba izbjegavati zob i raž jer ih napada isti štetnik. Udaljenost druge parcele luka treba biti najmanje 300 m radi sprečavanja prenošenja bolesti.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3