Početna 5 Povrtlarstvo 5 Krastavac 5 Rezidba krastavca

Rezidba krastavca

Dugu i kvalitetnu berbu možemo osigurati neprestanim obnavljanjem biljke što se kod krastavca postiže pravovremenom i učestalom rezidbom vriježa, skidanjem suvišnih listova i loših plodova.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Većina uzgajivača krastavca u plastenicima koristi besjemene kultivare ženskog tipa (partenokarpni i ginoecijski hibridi). Oni su velikih listova, imaju snažan vegetativni porast i visoku rodnost.

Krastavac raste neograničeno i stvara cvjetove u pazušcu lista. Ako pustimo da biljka krastavca slobodno raste, ona će stvarati previše plodova u isto vrijeme. Oni se neće moći ishraniti, dio plodova će otpasti, bit će puno deformiranih i loše obojenih plodova. Zato pristupamo rezidbi i ovdje vrijedi pravilo “više reži, više i bolje ćeš brati”.
Način rezidbe ovisi o tipu kultivara i stanju biljke.
Postoje 2 tipa rezidbe koji se razlikuju po načinu vođenja glavne vriježe: rez sistemom kišobrana i rez sistemom „brajdi“. Za oba načina je zajedničko skidanje bočnih vriježa i cvjetova do visine 50 – 70 cm za ubrzani porast biljke, raniju i uspješniju berbu.
 

Rez sistemom kišobrana

Glavnu vriježu vodimo i omatamo oko konopca. Kad glavna vriježa preraste žicu, vrh joj režemo i pričvrstimo na žicu da težina plodova ne sklizne dolje. Bočne vriježe koje se do tada pojavljuju skidamo. Dvije bočne vriježe blizu vrha biljke pustimo i prebacimo preko žice da vise. One počinju rasti dolje sa svake strane po jedna i zamjenjuju glavnu vriježu. Na bočnim vriježama I reda ostavljamo prve dvije vriježe II reda. Svaki od vrhova biljke pustimo 50 cm od tla i otkinemo im vrh. Nakon berbe na prvoj vriježi II reda ta se vriježa reže i ostavlja prostora za brži razvoj ostalih. Na svim vriježama se ostavlja 1 list s 1 plodom.

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

Rez sistemom “brajdi”

Krastavac uzgajamo na mreži pričvršćenoj na žicu i provlačimo vriježe. Glavna vriježa vodi se dok ne preraste žicu i otkida joj se vrh. Tada njezinu ulogu preuzima najbliža bočna vriježa. Ako se na glavnoj vriježi stvara premalo bočnih vriježa, pristupa se ranijem rezanju vrha biljke. Sve bočne vriježe i cvjetove na 50 – 70 cm visine skidamo. Sljedećih 50 – 70 cm pustimo bočne vriježe da razviju 1 list s po 1 plodom i režemo. Do visine žice pustimo bočne grane da razviju 2 lista s 1 plodom i režemo. Postranu vriježu na vrhu prebacujemo preko žice i režemo je na 3 lista s po 1 plodom. Daljnji postupak rezidbe bočnih vriježa je isti kao kod glavne vriježe.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3