Početna 5 Povrtlarstvo 5 Cvjetača 5 Priprema tla i gnojidba cvjetače

Priprema tla i gnojidba cvjetače

Cvjetači treba osigurati mnogo hranjivih tvari tijekom cijele vegetacije, a posebice u stadiju oblikovanja „glavica“ i to 25 – 35 dana, kad biljka uzima iz tla 3/4 ukupnih količina hranjivih tvari.


Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Priprema tla za cvjetaču

Za ranu proljetnu sadnju osnovna obrada tla uz startnu gnojidbu s povećanom količinom fosfora i kalija  obavlja se  u jesen. 

Dobro je već i u jesen pripremiti uzdignute gredice da se u proljeće tlo što prije osuši i ugrije.  Prije sadnje tlo se tretira herbicidima za tu namjenu. Može se i primijeniti i malč od biorazgradive prozirne folije koji pospješuje zagrijavanje tla a ako pak se primjenjuje crna PE folija izbjegava se upotreba herbicida.

Kad se sadi u kasno proljeće ili ljeto cvjetača obično dolazi kao drugi usjev, pa nakon skidanja pretkulture treba  ukloniti biljne ostatke te tlo površinski obraditi da se dobije zrnasti sloj tla pogodan za sadnju te uspješno ukorjenjivanje presadnica. Prije sadnje važno je navlažiti tlo na dubinu od 30 cm na 70 – 80% poljskog kapaciteta tla za vodu.

Gnojidba cvjetače

U tijeku rasta stabljike i listova biljke traže veće količine dušika (N), a u stadiju stvaranja cvjetnih glavica više fosfora (P2O5) i kalija (K2O).

Cvjetača vrlo pozitivno reagira na gnojidbu tla stajskim gnojem i kompostom. Dok se najbolji urodi i kakvoća postižu kombiniranom gnojidbom, dakle organskim i mineralnim gnojivima. Postoji račun koji kaže da se biljkama za svakih 1000 kg cvjetnih glava treba staviti na raspolaganje čistih hranjiva, i to: dušika (N) = 40 kg, fosfora (P2O5) = 16 kg, kalija (K2O) = 50 kg.

Osnovnom obradom u tlo se zaorava  40 – 50 t/ha stajskog gnoja  +  NPK 7 – 20 – 30 ili NPK 8 – 26 – 26 u količini 10 do 15 dkg/ m2, (1 – 1,5 t/ha).

Cvjetača se prihranjuje 1 – 3 puta u vegetaciji sa  KAN-om u količini od 100 kg/ha. 


Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3