Home » Mrkva
Mrkva Povrtlarstvo

Mrkva

Mrkva je proizvodno najzastupljenija vrsta iz porodice štitarki (lat. Apiaceae).

Davni predak današnje mrkve (lat. Daucus carota) uzgajao se prije više od 1000 godina na području centralne Azije i Bliskog Istoka. Tadašnja mrkva nije nimalo sličila današnjoj, osobito zato jer joj je boja korijena bila ljubičasta. U doba stare Grčke, u Afganistanu se pojavila mrkva žutog korijena, koja se dalje uzgojem razvijala u prve oblike mrkve kakvu danas poznajemo. Mrkva se proširila Mediteranom i koristila u medicinske svrhe kod starih Grka i Rimljana.

Sve do renesanse, mrkva nije bila osobito popularna. Vjerojatno je razlog bio taj što su prve sorte imale korijen vrlo tvrde i vlaknaste strukture. Početkom 17. stoljeća agronomi su uzgajali nekoliko sorti mrkve, te su uspjeli dobiti mrkvu narančasta korijena i mnogo ukusnije arome od svojih prethodnika. Europljani većinom uzgajaju ovu sortu, dok je u južnoj Aziji i sjevernoj Africi popularnija ona ljubičasta korijena. Zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti, mrkva je bila i prvo povrće koje je, početkom 19. stoljeća, konzervirano.

Danas ova biljka ima mesnati, debeli korijen intenzivne narančaste boje i zelene, peraste nadzemne listove. Korijen ima slatkastu hrskavu teksturu, dok su listovi gorki.

Hranjiva vrijednost mrkve

Mrkva je zdrava hranidbena namirnica a koristi se kao svježa, kuhana, marinirana (miješana s drugim povrćem), može se konzervirati (sterilizacijom, zamrzavanjem te sušenjem). Energetska vrijednost mrkve iznosi je 36 – 46 kcal /151 – 192 kJ/, a zastupljenost hranidbenih sastojaka navodi se u tablici.

Najvažniji sastojak mrkve je β karoten kojeg ima 4 – 12 mg/100 g svježe mrkve. Karoten daje narančastu boju mrkvi a on je pro vitamin vitamina A, što znači da se u ljudskom organizmu iz njega sintetizira vitamin A. Karoten se različito iskorištava u našem organizmu, ovisno o načinu pripremanja mrkve. Tako je iskorištenje karotena u sirovoj mrkvi 2%, u kuhanoj 18%, a u sirovoj ribanoj 82%.

Od ostalih vitamina najviše sadrži vitamina C (5 – 9 mg/100 g), vitamina E (1,5 – 3 mg/100 g), vitamina K (0,08 mg/100 g), zastupljeni su i vitamini B kompleksa te folna kiselina.

Kalij je najzastupljeniji mineral (189 – 355 mg/100g), potom sadrži i kalcij (25 – 59 mg/100 g), željezo (0,5 – 2,6 mg/100 g), fosfor (20 – 43 mg/100 g), jod (do 0,04 mg/100 g).

Osim u prehrani  kao namirnica koja ima povoljan učinak na ljudsko zdravlje koristi se i u kozmetici.

Tablica 1  Hranjiva vrijednost svježeg korijena mrkve
Hranidbeni sastojciKoličina u %
Sirove bjelančevine0,5 – 1,2
Sirove masti0,1 – 0,3
Ugljikohidrati5,8 – 8,8
 od toga šećeri4,8
Vlakna0,6 – 1,32
Minerali0,66 – 1,0
Voda86,5 – 93,0

Morfološka svojstva mrkve

Da bi prelazak mrkve iz vegetativne u generativnu fazu bio moguć (tj. da mrkva razvije reproduktivne organe te se time omogući razvoj sjemena) ona u juvenilnoj fazi (fazi mladih biljčica) mora proći vernalizaciju, odnosno kroz određeni period niskih temperatura (1 – 10°C). Ako nakon sjetve nastupi duži period niskih temperatura može doći do neželjene prijevremene cvatnje u prvoj godini uzgoja. Korijen mrkve koji nosi cvat nije upotrebljiv za konzumaciju.

Zadebljali korijen mrkve koji se koristi kao namirnica sastoji se od epikotila /skraćena stabljika/, hipokotila te od dijela pravog korijena na kojem se nalaze postrani korjenčići.

Na skraćenoj stabljici nalazi se lišće koje je perasto sastavljeno s rascjepkanim liskama i dlakavo. Listovi  su na dugim peteljkama koje su proširene na bazi i formirane u rozetu.

Mrkva je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini razvija samo vegetativne dijelove, dok  u drugoj godini prelazi u generativnu fazu formirajući reproduktivne dijelove.

Cvjetovi su pentamerni /na bazi roja 5/ bijele ili žućkaste boje a sastavljeni su u cvat štitac.

Plod mrkve je kalavac a sastoji se od 2 jednosjemena plodića koji se razdvajaju.

Sjeme je jednosjemeni plod, sitno je a jedan gram sadržava 700 – 900 sjemenki.