Početna 5 Povrtlarstvo 5 Morfološka svojstva salate

Morfološka svojstva salate

Salata je jednogodišnja biljka. Korijen je mesnat i razgranat, a glavnina korijena nalazi se u oraničnom sloju tla (30 cm). Stabljika je u vegetativnoj fazi skraćena dok se u generativnoj fazi naglo izdužuje te doseže visinu do 1,2 m. Lišće je formirano u rozetu a oblik, struktura i boja  lišća jako varira s obzirom na to da se tijekom dugogodišnjeg oplemenjivanja razvilo više varijeteta.

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Varijeteti salate

Šparogolika salata varijetet (lat. Lactuca sativa var.angustana L.) je koji je najsličniji ishodišnoj salati, lišće joj je lancetasto, cijelog ruba a glavna žila je na naličju malo bodljikava.

Lisnata salata (lat. Lactuca sativa var. crispa  L.) ima rozetu s puno lišća koje je ravno s više ili manje urezanim ili nazubljenim rubom, površina lista je glatka ili naborana a boja varira od zelene, žutozelene do smeđe crvene boje.

Dugolisna salata (lat. Lactuca sativa var. longifolia  L. sinonim var. romana  L.)  ima uspravnu rozetu uskog glatkog lišća s jako izraženim srednjim rebrom.

Salata glavatica (lat.Lactuca sativa var. capitata L.) ovaj varijetet u drugom dijelu vegetativne faze tvori glavicu dok se vanjski preklapaju, unutraji nastavljaju rast u glavici. Boja vanjskih listova je u različitim nijansama zelene dok su unutarnji svijetložute ili krem boje. U nekih kultivara moguća je prisutnost antocijana (crvena boja).

Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2
Unutar glavatica postoje 2 tipa kultivara:
  1. kristalka – salata glavatica koja ima nazubljene i naborane listove s izraženom nervaturom,
  2. maslenka (puterica) – tip glavatice s više ili manje glatkim listovima ravnog ruba i nešto manjih glavica.

U generativnoj fazi na izduženoj stabljici nalaze se brojne grane i grančice na kojima se razvijaju cvatovi. Cvat salate je glavica (porodica glavočike). U svakom cvatu nalazi se ok 15 dvospolnih jezičastih cvjetova žute boje. Kod salate prevladava samooplodnja a posjećuju je i kukci pa je moguća i stranooplodnja.

Plod je jednosjemeni roška (ahenij) s papusom koji pri doradi otpada, 1000 sjemenki može težiti 0,8 – 1,2g.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3