Početna 5 Povrtlarstvo 5 Paprika 5 Morfološka svojstva paprike

Morfološka svojstva paprike

Paprika je jednogodišnja zeljasta biljka. Stabljika je zeljasta (s vremenom odrveni pri bazi) visine 40-100 cm. Glavna i postrane grane su glatke, zelene ili zelene s ljubičastim prugama. U presjeku su okrugle, peterokutne ili šesterokutne. Prema rastu i načinu grananja razlikujemo indeterminantni i terminantni rast stabljike paprike

Objava reklama HR 1Objava reklama HR 1

Paprika je jednogodišnja zeljasta biljka. Ima vretenast korijen koji može narasti do 60 cm dubine tla no glavnina korijena razvija se u gornjih 30 cm. Promjer korijena u širinu je 60 cm.

Stabljika je zeljasta (s vremenom odrveni pri bazi) visine 40 – 100 cm. Glavna i postrane grane su glatke, zelene ili zelene s ljubičastim prugama. U presjeku su okrugle, peterokutne ili šesterokutne. Prema rastu i načinu grananja razlikujemo indeterminantni i terminantni rast stabljike paprike.

Indeterminantni rast stabljike
  • Nakon 7 – 12 listova na vrhu se glavne stabljike pojavljuje cvijet i ona više ne raste. Na istom nodiju razvijaju se 2 – 4 grane (rijetko više) koje također na vrhu nose cvijet i dalje se granaju jednom ili dvjema granama. Istovremenu se na nižim nodijama također razvijaju grane koje nakon nekoliko listova završavaju cvijetom i granaju se na isti način. Namijenjeni za uzgoj u zaštićenom prostoru za duže razdoblje plodonošenja.
Determinantni rast stabljike
  • Također završava cvijetom nakon 6 – 8 listova. Iz istog nodija razvija se više kratkih grana (8 – 12) koje završavaju cvijetom i  time završava rast stabljike. Koriste se za na otvorenom gdje je razdoblje plodonošenja kraće ali se prinos povećava, povećanjem sklopa /broj biljaka po jedinici površine/.
Objava reklama HR 2Objava reklama HR 2

List je jednostavan, cijeli, na dužoj ili kraćoj peteljci, spiralno su raspoređeni. Lisna plojka je ovalna, lancetasta ili eliptična sa cijelim rubom zelene boje.

Cvijet se nalazi na kratkoj stapki, većinom je pojedinačan. Ima 5 – 7 latica bijele žućkaste ili zelenkaste boje , latice su srasle na bazi.

Plod je šuplja boba različitog oblika, veličine i boje. Boba se sastoji od perikarpa (mesa) i placente sa sjemenkama.

Sjeme je bubrežastog oblika 3 – 6 mm promjera i debljine 0,5 – 1 mm plosnato je, glatko i blijedožute boje. U jednom plodu može biti 70 – 600 sjemenki dok je u 1 g oko 160 sjemenki.

Reklama HR 1Reklama HR 1
Reklama HR 2Reklama HR 2
Reklama HR 3Reklama HR 3