Home » Kultivari patlidžana
Patlidžan Povrtlarstvo

Kultivari patlidžana

Postoje brojne sorte koje se razlikuju po boji, namjeni, okusu i strukturi. Sorte patlidžana razlikuju se po obliku ploda koji može biti dugog cilindričnog, okruglo – jajolikog i izduženo – kruškastog oblika. Boja vanjske pokožice ploda promjenljiva je i može biti tamnoljubičasta s jakim sjajem (što naše tržište najviše prihvaća), tamnoljubičasta, bez sjaja, i crveno-ljubičasta s jakim sjajem. Po veličini mogu biti sitni i krupni plodovi (od 50 – 1000 g).

Kod nas raširene sorte imaju plodove teške do 1 kg. Prvi plodovi su najkrupniji, a kasnije su sve sitniji. Ispunjeni su mesom, kompaktnom masom, s jedva izraženim režnjevima u kojima se nalazi sjeme, praktično uraslo u tkivo. Sa zriobom sjemena plod prelazi iz fiziološke u tehnološku zrelost, kada ima manju tehnološku vrijednost, jer se sjeme javlja kao smetnja u prerađevinama – jelima od plavog patlidžana.

Postoje mnoge sorte i hibridi, u svim tipovima ploda. Kod nas je proširena sorta domaći srednje dugi – odlikuje se ovalnim oblikom ploda težine 0,7 – 1,2 kg, izvanrednog potencijala za prinos. Biljka naraste u visinu oko 60 – 70 cm, ima 3 – 4 grane s krupnim lišćem i plodovima.

Poznate su još sorte:
  • Delikates, Violet, Black Beauty, Bugarski 12, Izraelski, Plovdiv 43, Lunga Cannellina, Violeta di Napoli, itd. 

Danas se masovno uzgajaju i hibridi, ali se njihovo sjeme uvozi, jer se ne proizvodi kod nas. 

Hibridi daju za 30 – 40% veći prinos, a pogotovu u ranim berbama, kada su oni i za 70 – 100% veći u odnosu na klasične sorte – KLASIK F1

Ima mnogo vrsta patlidžana, koje se razlikuju po mnogim karakteristikama, po dužini vegetacije, visini stabljike, obliku ploda i sl. Najčešće su dvije sorte, istočna i zapadna.

Istočna sorta – dozrijeva rano, plodovi su osrednji, jajastog ili kruškolikog oblika. Jajoliki patlidžani vrlo su tamne ljubičaste boje i imaju meko, sočno i mirisno meso. Patlidžan koji ima okrugli, loptast oblik, glatku ljusku sadrži više gorke tvari solanin. Valjkasti oblik patlidžana koji je ravnomjerno tamnoljubičaste boje i izdužen, sadrži puno sjemenki.

Zapadna sorta
  • sazrijeva kasnije i plodovi su krupniji.

Rondona F1 – za proizvodnju u zaštićenom prostoru kao i na otvorenom polju. Plodovi veličine 14 cm × 9 cm, ovalnog oblika, težine 260 – 300 g. Predloženi sklop po ha 35.000 biljaka.

Rima F1 – je hibrid u tipu srednje jajaste duguljaste vrste, za proizvodnju u zaštićenom prostoru kao ina otvorenom polju. Prilično jake biljke gotovo su bez bodlji s plodovima atraktivne tamnoljubičaste boje dimenzija 19 x 10 cm i težine 300 – 350 g. Predloženi sklop po ha 35.000 biljaka.