Home » Kultivari mrkve
Mrkva Povrtlarstvo

Kultivari mrkve

Kultivari se određuju prema boji zadebljalog korijena. Najzastupljeniji su oni narančaste boje, a manje se uzgajaju žuti, bijeli ili ljubičasti.

Kultivari s obzirom na dužinu vegetacije se dijele na:
  • rane: 60 – 90 dana
  • ljetne: 105 – 130 dana te
  • kasne: 165 – 190 dana

Oblik zadebljalog korijena također je jedna od kategorija koju oplemenjivači  koriste u selekciji kultivara. Zbog velikog broja različitih oblika često se svrstavaju prema tipu starijih kultivara.

Tipovi mrkve

Pariška tržna – okruglasti kultivari, dužine 3 – 4 cm a promjera 3 cm, namijenjeni za uzgoj u zaštićenom prostoru ili rani uzgoj na otvorenom („mlada“ mrkva).

Amsterdamska – valjkasti kultivari s tupim vrhom, dužine 8 – 12 cm te promjera oko 1,5 cm, rani i srednje rani, „mlada“ mrkva za prodaju u vezicama ili bez lišća. Konzerviraju se sterilizacijom ili zamrzavanjem.

Nantes – kultivari ovog tipa su najbrojniji, valjkasti s tupim vrhom, dužine 14 – 20 cm i promjera 3 cm. Najzastupljeniji su ljetni kultivari Nantes tipa ali ima srednje ranih i srednje kasnih. Namijenjeni za prodaju u svježem stanju te konzerviranje zamrzavanjem.

Chantenay – stožastog oblika, s tupim vrhom, dužine 12 – 16 cm promjera oko 4 cm, jesensko srednje kasni. Tehnološki dozrijevaju u jesen a mogu se skladištiti u podrumima ili rapovima, te prerađivati sušenjem.

Berlicum– valjkasti s tupim vrhom, dužine korijena 20 – 30 cm i promjera 3,5 cm, uglavnom kasni kultivari, beru se u jesen a potrošnju u svježem stanju, prikladni su za skladištenje te za sve načine prerade.

Flaker – stožastog oblika sa zaobljenim ili zašiljenim vrhom, dužine 25 – 30 cm a promjera oko 4  -5 cm, kasni kultivari  s najvećom primjenom za preradu.

Sorte mrkve (sjemenarske kuće Bejo Zaden), broj dana podrazumijeva vrijeme vegetacije od sjetve do tehnološke zrelosti (vađenja)

Sorta/tipBroj danaBroj sjemenki/ha (milijun)DozrijevanjeLišće% suhe tvariOpaska
Mokum F1773,5 – 6vrlo ranasrenje10,8Za proizvodnju pod plastikom ili staklom. Odlična boja. Za prodaju u svežnjevima.
Napoli F1812 – 3vrlo ranavrlo jako9,7Krasna mrkva, za prodaju u svežnjevima ili samo s dijelom lista. Ne puca. Odlične boje. Može se proizvoditi i u zaštićenom prostoru.
Yaya F1942 – 3ranajakoValjkasta, srednje duga i uniformna, vrlo glatka mrkva,pogodna za prodaju u svežnjevima.
Nandrin F1942 – 3srednje ranajako11,0Odlično obojena mrkva, valjkastog oblika. Namijenjena ranu ljetnu proizvodnju.
Nayarit F11002 – 3srednje ranajakoCilindrična, vrlo glatka mrkva odlične boje za uzgoj u uvjetima kontinentalne klime. Manje osjetljiva na Alternariu i Cercosporu.
Niagara F11002 – 3srednje ranajakoVrlo prinosna, valjkasta, duga i glatka mrkva, vrlo zdravog lišća. Dobro podnosi sušne uvjete.
Bersky F11052 – 3srednje ranajakoKorijeni su dugi, valjkasti, odlično obojeni. Lišća ima puno i raste uspravno. Ovaj hibrid preporučujemo za kontientalnu klimu.
Sorta/tipBroj danaBroj sjemenki/ha (milijun)DozrijevanjeLišće% suhe tvariOpaska
Narbonne F11091,5 – 2,5srednje kasnavrlo jako11,3Glatki Nantes, srednje dugačka, odlične unutrašnje kvalitete. Dobra je za rezanje na kolutiće.
  Napa F1115  1,5 – 2,5srednje kasnajako9,3Glatki Nantes tip s dugačkim, intenzivno obojenim korijenima. Daje visok prinos. Dobra za rezanje na kolutiće.
Negovia F11161,5 – 2,5srednje kasnajakoVrlo rodan Nantes tip. Korijeni dugački i nisu debeli. Unutrašnja boja odlična.
Bergen F11161,0 – 2,0srednje kasnajako10,5Korijeni glatki, lijepe boje. Dobro rodi. Za svježu potrošnju i preradu.
Nirim F11171,5 – 2,5srednje kasnajakoNantes tip s dugim, dobro ispunjenim i vrlo glatkim korijenom, dobre unutrašnje boje i zdravog spoja korijena i lišća. Pogodna za svježu potrošnju i prodaju u svežnjevima.
  Nevis F1118  1,5 – 2,5srednje kasnajako9,7Korijeni su dugački, tanki, glatki, odlično obojeni i ne pucaju. Lišće je tamno zeleno, snažno, uspravno i zdravo. Moguća prodaja u svežnjevima.
  Nelix F1118  1,5 – 2,5srednje kasnajakoRaste vrlo dobro u sušnim uvjetima. Korijeni su snažni, lijepe unutrašnje i vanjske boje. Za svježu potrošnju.
SortaDozrijevanjeOblikLišće% suhe tvariOpaska
  A.B.K.ranavaljkastaslabo9,8Amsterdamski tip. Za konzerviranje cijelih mrkvica.
Parmexranaokruglajako10,5Pariška mrkvica. Nema zelenu glavu.
Samsonsrednje kasnavaljkastajako10,3Nantes tip. Po kakvoći može se mjeriti s hibridima. Korijen je gladak, tupog vrha, lijepe boje i bujnog lišća. Za svježu potrošnju, preradu i čuvanje.
Berjosrednje kasnavaljkastajako10,0Berlikum tip, duga, deblja, tupa, bez srca. Vrlo rodna. Pogodna za čuvanje.
YellowstonekasnakoničnajakoŽuta mrkva, intenzivnog mirisa i vrlo snažnog lišća. Pogodna je za dugo čuvanje. Duljina vegetacije je oko 130 dana.
Vita Longakasnakoničnavrlo jako11,0Flakkee tip. Najraširenija sorta za industrijsku preradu u Nizozemskoj.
Jobavrlo kasnakoničnavrlo jako13 – 14Odlično obojeni korijeni, koničnog izgleda. Namijenjena za sušenje. Duljina vegetacije je oko 160 dana.